Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум Барбара Стрейзънд клонира любимото си куче Саманта

Барбара Стрейзънд клонира любимото си куче Саманта

Барбара Стрейзънд клонира любимото си куче Саманта  - изображение

Известната актриса, певица и продуцент Барбара Стрейзънд разкри, че е направила общо два клонинга на любимото си 14-годишно куче Саманта, след смъртта на нейния любим Котон де тулеар миналата година. Макар клонирането на домашни любимци да е незаконно в някои страни – включително Обединеното кралство – се оказва, че то постепенно започва да се превръща в процъфтяваща международна индустрия. Модната дизайнерка Диан фон Фюрстенберг също клонира кучето си преди две години.

Барбара Стрейзънд и нейното куче Саманта
Барбара Стрейзънд и нейното куче Саманта по време на интервю с Даян Сойър за "Добро утро Америка" през 2005 г.

През 2001 г. в университет в Тексас е клонирана първата котка, а първото куче – през 2005 г. в Националния университет в Сеул. Какво точно се изисква, за да клонирате (мъртвия си) домашен любимец? 

Първото нещо, от което имате нужда, при това да си признаем особено начинание, е пари

Американската компания "Viagen", маркетингов лидер, таксува над 40 000 евро за клонинг на куче и половината от тази цена за клонинг на котка. Компанията описва клонираните животни като "идентичен близнак на кучето донор, който е роден на по-късна дата". За 1300 евро можете генетично да запазите домашния си любимец чрез замразяване на тъканна проба – с което оставяте опциите отворени. 

Следващото нещо, което ви е необходимо за процедурата, е ветеринарен лекар

Процесът на клониране изисква биопсия, при която да се извлече тъкан от оригиналния домашен любимец. Различните компании имат различни изисквания - "Sooam" в Южна Корея (която твърди, че е създала повече от 1000 клонинги за 2006 г.) предпочита кожна тъкан, ако домашният любимец е жив, и мускулна - ако е мъртъв. В случая на Барбара Стрейзънд клетките са взети от устата и стомаха на Саманта.

Кучетата на Барбара Стрейзънд
"Те имат различни характери. Чакам да пораснат, за да видя дали са взели кафявите очи и сериозността на Саманта."

В момента Барбара има три кучета, две от които са клонинги – мис Скарлет, мис Виолет и мис Фани, като последната според поста в Инстаграм на актрисата е "далечна братовчедка на Саманта".

Можете да клонирате домашния си любимец след смъртта му

Тази ситуация е малко по-сложна, но определено възможна. В случая е важна бързината – починалият ви любимец не трябва да бъде замразен, а охладен. За това ще ви е необходим голям хладилник. Или малко куче.

Редно ли е?

"Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals" (RSPCA) коментира, че има "сериозни етични и здравни опасения относно приложението на технологията за клониране на животни". В изявлението организацията съветва "всеки, който иска нов домашен любимец да стане част от неговото семейство, да осинови едно от хилядите животни в спасителните центрове". Президенттът на "PETA" - Ингрид Нюкирк - обяви в заявление, че застава категорично против решението на Стрейзънд да клонира кучето си.

Саманта

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: theguardian.com, vanityfair.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияНовиниЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиАнкетиПсихологияСпортВидеоСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина