Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Археологически находки говорят за пътуване във времето?

Археологически находки говорят за пътуване във времето?

Археологически находки говорят за пътуване във времето? - изображение

Някои съвременни учени и физици /като Айнщайн и Сттивън Хокинг например/ допускат, че пътуването във времето наистина е възможно. Но тази хипотеза си остава засега вярна само на теория, тъй като все още човекът не е открил как да го направи. Или пък е и то преди хиляди години?

Погледнете тези обувки. Те принадлежат на мумия, открита в Монголия и по-специално в планината Алтай /от където според една от теориите произхождат древните прабългарски племена/, заедно с останките на кон, възглавница и глава на овца. Не ви ли приличат на обувки Адидас? Но какво правят при тази мумия на 1 500 години?

Встрани от шегата, това откритие е наистина много интригуващо, не само защото ни дава много информация за живота на древните хора в тази част на света преди 1 500 години. Археолозите смятат, че това е първия цял гроб на тюрк – огромна етническа група хора, които са обитавали Централна Азия и Сибир през VI в. пр. н. е.

Бродираната пътна чанта

"Тези находки ни показват вярванията и ритуалите на древните тюрки," споделя археологът Б. Сухбаатар от музея в Ховд, Монголия.

Мумията е открита в 3-метров гроб, изкопан на 2 800 м надморска височина /почти колкото връх Мусала/. Мумията все още е покрита с пръст и следващата задача на учените е много внимателно да я почистят, за да разкрият пола й.

Заради принадлежностите, с които е бил погребан човекът, археолозите подозират, че останките са на жена, тъй като румънски археолог пише в своята книга, посветена на тюрките:

"Когато някой мъж умре, оцелелите изкопават яма, голяма колкото къща, в която поставят починалия, който държи в ръката си дървена чаша, пълна с питие, както колана, лъка и пари… След това се убиват конете на мъжа, като броят на пожертваните коне е индикатор за личното му състояние."

Фактът, че мумията е открита само с един кон предполага, че индивидът не е принадлежал към високите класи на тогавашното общество.

Находките от гроба

Заедно с мумията са погребани 4 памучни палта, бродирано седло и юзди, глинен съд, дървена купа, нощва, железен съд, възглавници и пътна чанта от кече. Археолозите открили също кости от овце, кози и малка кожена чанта за чашата.

Учените били изненадани, че за направата на текстилните предмети била използвана не само овча вълна, но и камилска. Спрямо открития гробен инвентар и даровете, учените датират гроба в VI в. пр. н. е.

Е, вероятно тук не става въпрос за никакво пътуване във времето или някаква друга мистерия, но находките показват колко развити са били древните общества и, че човекът винаги е имал усещане за естетиката и красотата.

източник: healthadvisorgroup.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимки