Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Портата на слънцето: мистериозната мегалитна структура на инките

Портата на слънцето: мистериозната мегалитна структура на инките

Портата на слънцето: мистериозната мегалитна структура на инките - изображение

Изградена е преди повече от 1 500 години от древното индианско племе тиуанаку в Боливия. Портата на слънцето е мегалитна солидна каменна арка, която озадачава специалистите от откриването й насам от европейски пътешественици в средата на XIX в.

Портата на слънцето

Намира се близо до известното езеро Титикака, близо до град Ла Паз в Боливия. Това е най-известния арехологически обект в Тихуанако.  

Съществуват много различни интерпретации на мистериозните надписи, открити върху мегалитния паметник. Според някои историци централната фигура може да се оприличи на бога на инките Виракоча, създателя на всички неща. Други са на мнение, че изображението е на Слънчевия бог – заради 24-те линейни лъчи около лицето му. Фигурата е обградена от 48 мистериозни квадратни изображения, наречени "часки" или "пратеници на бога". Някои от тях имат човешки глави, докато други са с глава на кондор.

Портата на инките

Паметникът е изграден от един единствен каменен блок от андезит. Арката е висока около 3 м, а е широка 4 м. Теглото й достига близо тон.

Богът е известен като "Плачещия бог", тъй като хората предполагат, че знаците по лицето му са сълзи.

Портата на инките

Според някои учени гравираните изображения отразяват слънчевата година. Но този своеобразен календар не отговаря на съвременната слънчева година – той е разделен на 290 дни, разпределени в 12 месеца с по 24 дни всеки.

Портата на слънцето

Според някои по-фантастични теории Портата на слънцето е използвана като портал към друго измерение. Въпреки че и до днес се издига на мястото, където е открита, смята се, че преди векове тя е стояла на друго свещено място.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: thevintagenews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиЛайфстайл