Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство II-ри национален конкурс за авторска приказка - една чудесна възможност за прохождащи писатели

II-ри национален конкурс за авторска приказка - една чудесна възможност за прохождащи писатели

II-ри национален конкурс за авторска приказка - една чудесна възможност за прохождащи писатели - изображение

Вероятно често чувате, че младите хора не четат достатъчно, не учат достатъчно, че днес няма писатели както едно време и пр. Тази културна обстановка, която продължи вече прекалено дълго, постави българските автори в криза.

През последните години обаче значителната липса на родни, авторски издания започва да се пропуква. До голяма степен причина за това са конкурсите, които се провеждат на национално и местно ниво и се стремят да съзрат искрата талант, която може да се възпламени и превърне в следващия лирически или белетристичен гений.

Подобна инициатива започна от миналата година и община Стара Загора, организирайки Втори национален конкурс за авторска приказка, съвместно с най-голямото читалище в България – НЧ "Родина – 1860", клуб "Млад писател" и къща музей "Гео Милев". След големия брой автори, които вземат участие през миналогодишното първо издание на формата, тази година организаторите подготвят и Втори национален конкурс за авторска приказка. Обявената тема, подготвена от журито, е "Огненият змей, металните чудовища и човекът разум".

Организаторите се стремят да предизвикат креативността на авторите, като основната целева група са младите, неошлайфани таланти, които тепърва стъпват на сцената на българската литература и култура. Въпреки това горна граница за авторите не е сложена, нужно е само да имат навършени 18 години.

Във Втория национален конкурс за авторска приказка може да участвате само с едно произведение, което да е с обем не повече от 4 страници (A4), шрифт 12. Формата вече е ясна – белетристика. Все пак говорим за приказка.

Крайният срок за изпращане на творбата е 2 май 2019г. на имейл prikazka_konkurs2019@abv.bg. Не забравяйте да изпратите и трите си имена, дата и година на раждане, контакти и кратка творческа биография, като последното е по желание на автора. 

Ако имате творчески заложби, които искате да бъдат забелязани, може би това е моментът, от който трябва да се възползвате. Победителите ще бъдат избрани от тричленно жури. Авторът, спечелил първо място, ще получи Призът на конкурса, а тези на второ и трето място – плакети. Освен тези отличия, авторите на първите три най-добри приказки ще получат и материални награди, а приказките ще се публикуват специален сборник в лимитирани бройки. Спечелилите, разбира се, ще получат определена бройка от книжното издание безплатно.

Официална церемония по награждаването ще се проведе на 19 май 2019 г. в Стара Загора, като наградените ще бъдат лично уведомени предварително.

В случай, че не успеете да се класирате за някоя от първите позиции, все пак ще получите диплом, който да удостовери присъствието ви като автор в конкурса. Самото участие в подобен авторитетен формат би вдигнало реномето ви като писател, а и би ви показало къде се намират настоящите ви творчески умения. Във всеки случай не губите нищо. Напротив. Открехвате таланта си към външния свят, за да достигнат повече хора до него.

За повече информация влезте > ТУК <

Автор: Милена Минчева

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиТестове