Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 11 скрити неправди, на които жените в Северна Корея са изложени - част 2

11 скрити неправди, на които жените в Северна Корея са изложени - част 2

11 скрити неправди, на които жените в Северна Корея са изложени - част 2 - изображение

С началото на 21 век светът извървя крачка напред с предоставянето на социални свободи и утвърждаването на равенството между половете по целия свят. В Сащ се провеждат безброй резолюции, неправителствени организации водят кампании за правата на човека, а много нации признават необходимостта от равенство между половете. Може да се каже, че светът се превръща в по-добро място за жените.

Но някои страни остават в сянка, когато става дума за предоставяне необходимите права на жените, които те заслужават и изискват. Малтретирането на жените продължава да разяжда много народи и общности, и едно такова ужасно място е Северна Корея.

Може би си мислите, че Саудитска Арабия или Иран са на върха в списъка, когато става въпрос за третиране на жените като по-нисш пол, но тук има 11 причини, поради които Северна Корея го оглавява. Въпреки че през 1946 г. Пхенян залага закон за равенството между половете през 1946 г., а конституциите от 1972 г. и 1990 г. дават равен статус на жените и мъжете, за съжаление тези факти, които тоталитарното правителство винаги е държало скрити, доказват, че Северна Корея не подкрепя равенството на половете.

Външният вид

Докато повечето от нас обикновено са уверени във външния си вид, а той не играе никаква роля във възможностите за заетост, повечето жени от Северна Корея са убеждавани, че колкото по-хубави са, толкова по-лесно биха намерили работа. Повечето от тях се подлагат на пластична хирургия, за да отговарят на стандартите за красота, често се превръщат в плячка за инфекции и са жертва на неуспешни операции. Тъй като здравеопазването и технологиите са далеч назад от останалата част на света, неквалифицираните хирурзи извършват повечето от тези процедури вкъщи.

Красавицата и звяра

Повечето жени вярват, че южнокорейската и китайската козметика са чудотворни и докато Северна Корея произвежда своя козметика, те предпочитат чуждестранната такава. На жените не им се дава свобода в това отношение; Притежанието на продукти за красота на черно налага наказание, но повечето жени поемат риска, защото вярват, че това е единственият начин да изглеждат красиво и да бъдат успешни. Те дори не са грамотни в различаването на марките и предпочитат каквито и да е козметични продукти, стига да са южнокорейски. Тези продукти на черния пазар идват със значително завишена цена, но повечето жени от Северна Корея смятат, че те са от съществено значение за техния просперитет.

Менструацията е грях

В Северна Корея менструацията се смята за греховна и повечето жени дори нямат достъп до санитарни условия, тампони и т.н., които се изискват по време на този естествен процес. Те са принудени да перат дрехите и чаршафите си по средата на нощта, така че хората да не ги забележат, а властите да не ги накажат за този злополучен процес. Счита, че те са грешници, а месечният им цикъл е напомняне за греховете им. Те трябва да изпират дрехите си тайно, за да избегнат драмата да бъдат забелязани от някой от противоположния или собствения им пол.

Карането на колело е неприлично

Счита се за срамно младо момиче да кара велосипед, защото детските дейности са първоначално предназначени за момчета. Живеещи в патриархално общество, това не е необичайно за хората в Северна Корея, но за нас изглежда малко прекалено.

Заплата не е необходима

Повечето жени биват насочвани към лекарска, инженерна и други професии, които се считат за по-уважавани в севернокорейското общество. Истината е, че повечето не стигат толкова далеч поради патриархалната система и в края на краищата стават общи работници или фермери, работейки дълги часове без заплащане. Правителството смята, че е по-добре да се дават провизии на тези жени, вместо подходяща заплата, а те от своя страна не могат да се противопоставят на страха и липсата на ресурси в страната.

Живеейки през 2017 г., когато нациите осъзнават необходимостта от легализиране на медицинската марихуана и брака между лица от един и същ пол, бихме предположили, че освен строгите режими в Близкия изток и Африка, равенството между половете е постигнато отдавна. Някои места като Северна Корея обаче остават в тъмните векове ...

Източник: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижи