Начало Лайфстайл Интимно Езикът на тялото Искате ли задоволителна връзка? Не представяйте себе си като сексуален обект!

Искате ли задоволителна връзка? Не представяйте себе си като сексуален обект!

Искате ли задоволителна връзка? Не представяйте себе си като сексуален обект! - изображение

Всички знаем скандалната героиня от шоуто "Момчетата от Медисън авеню" - любимата ни Джоан Холоуей. Секси офис работничка, която кара всички да обръщат глави, когато влезе в стаята. Тя знае колко е гореща и какъв ефект има върху хората около себе си. Джоан се събужда сутрин и й отнема сладко време, за да изглежда по начина, по който го прави. Мъжете в кабинета не могат да устоят на чара й. Очакват се коментари.

Вместо да се притеснява от подсвиркването или това да я засрамва - Джоан прегръща сексуалността си и се чувства добре в кожата си. Тя е сирена, която знае силата на безупречната си пищна фигура. Нейната съблазнителна природа и чар кара мъжете да привличат вниманието й и тя обича това. Но реалността е в това, че те я обективизират и в края на деня тя може да има власт над хората, но това не е форма на овластяване.

Обективизация е когато човешко същество се разглежда и се третира като стока. По този начин лицето е продукт, над който някой може да има собственост и този човек обикновено е лишен от своята човечност и самоуважение. Когато една жена е обективизирана, тя е виждана само по начина, по който изглежда, а нейните способности и умения са странични. Това демонстрира разбирането, че жените са създадени само за сексуално удоволствие и задоволяват нуждите на мъжа. Фактът, че те се чувстват като всяко друго човешко същество или, че имат мозък се игнорира.

Изследванията, проведени по отношение на обективизацията, показват, че когато жените се сблъскват с такова отношение, това води до повече проблеми като сексуално насилие, липса на самоуважение и развиване на комплекси по отношение на външния вид. Техните постижения не се вземат насериозно и са съдени само по начина, по който изглеждат.

Това отношение е дори още по-лошо, когато идва от непознати. Защото е не само унизително, но често е сексуален тормоз. Чувствате се все по-малко и по-малко себе си всеки ден. Никой не е заинтересован да опознае истинската ви същност. Те се интересуват само от вашата плитка външност. Но най-важното, върху което трябва да помислим, е какво е да сте обективизирани в дълбока романтична връзка?

1. Грешен и неизбежен начин, по който се гледа на жените 

Обективизацията е станала толкова позната, че сега тя се прави подсъзнателно, без дори да се поставя под въпрос какво е правилно и грешно. Особено след свободата на медиите, рекламата и продажбата на продукти, които използват жените, и обективизирането като стандартна маркетингова стратегия. Тя е внедрена в нашите умове.

В изследване участниците регистрират, че са обективизирани най-малко веднъж на ден. Мъжете ги гледат със сексуално желание и дори подсвирват. Това е толкова често срещано явление, че хората не го смятат за погрешно и дори не го поставят на въпрос. То е толкова рутинно, че се е пренесло в рекламите, телевизионните предавания и дори на работното място.

Жените започват да вземат всички тези коментари и обективизиране присърце. Те са развили комплекси за това, че не са достатъчно добри или трябва да достигнат определен нереалистичен стандарт на красота. По този начин пластичната хирургията и ботокса също се превръщат в нещо често срещано. Някои не харесват носа си, а други искат устните им да са по-пълни, знаете.

2. Обективизиране от партньора

Психоложката Лаура Рамзи провежда проучване на тази тема. Какви са ефектите върху жените, които са обективизирани от партньорите си - констатациите сочат, че много жени се радват на това, че са сексуализирани, но те постоянно се притесняват за това как изглеждат. Защо това е така? Техните партньори биха обсъждали външния им вид през цялото време. Жените, които се оказват обективизирани от партньора си, не са щастливи в отношенията си, независимо от това колко се радват на вниманието. Сходството със сексуализираното внимание е, че и това води до насърчаването на един човек да прави повече от него. Което в дългосрочен план не е добре за връзката.

Резултатите не са в полза на обективизирането, но те също ни казват, че мъжете, които обръщат такова внимание на своите партньорки, могат да бъдат и с много наивно намерение. Това е начинът на индивида да изразява любовта си към своите партньори и до голяма степен е здравословен и добър за връзката.

Сексуалното желание не е нещо лошо и се търси в партньорство. Рамзи поставя още въпроси на 196 жени, относно мярката за сексуално желание в отношенията им.

Сексуалното желание винаги води до по-голямо удовлетворение в една връзка и това показват резултатите. Но в същото време, това не води до по-голямо щастие и е също свързано с обективизирането.

Одри Хепбърн е още един пример за това как обективизирането намалява постиженията на жената и тя просто бива разглеждана като красива. Страхотно е да бъдете желани от партньора си, но физическото привличане не трябва да бъде единственото нещо в отношенията.

В реалния живот има хора, които са като "Джоан Холоуей" и го правят сами със себе си, за да имат власт над останалите. Изследванията се опитват да разберат как влияе самообективизацията на взаимоотношенията. Резултатите показват, че това със сигурност не помага за връзката им и такива хора също не са щастливи в отношенията си.

3. Кой трябва да виним?

Изследователите стигат до извода, че жените, които са обективизирани, са по-малко щастливи във връзките си, освен факта, че се радват на вниманието на партньорите си.

На пръв поглед решението изглежда много лесно - мъжете не трябва да обективизират жените, но отново жените са склонни да го правят сами със себе си. Което следователно също насърчава хората да дават такова внимание на жените. Това е двупосочна улица и двамата партньори трябва да са наясно с това, което се случва.

Това, което трябва да се вземе предвид е, че обективизирането от всяка посока не води до овластяване на жените. Това винаги води до тяхното неблагоприятно положение и вреди на самоуважението и самочувствието им. То води до пренебрежение и подкопаване на техните постижения.

Джоан би могла да повярва и да разкаже на света как една жена трябва да има правото да се облича по начина, по който тя желае, и да се носи по начина, по който й харесва. Но в същото време научните изследвания показват, че реакциите на вашите партньори при изборите ви също са от значение. Правете разлика кога партньорът ви ви желае сексуално и кога коментарът идва от неуважителен процес на мислене.

Източник: tapoos. com

Снимка: telegraph.co.uk

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиАнкетиПсихологияСнимкиИсторияНовиниЗдравни съветиНаправления в медицинатаФизиологияЗдравни проблемиОрганизацииТестовеРецептиЛеченияАлт. медицинаХранене при...СпециалистиБотаникаСпорт