Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство След 20 години: Днешната младеж определя сериала "Приятели" като сексистки и хомофобски

След 20 години: Днешната младеж определя сериала "Приятели" като сексистки и хомофобски

След 20 години: Днешната младеж определя сериала "Приятели" като сексистки и хомофобски  - изображение

Въпреки че последният епизод на "Приятели" e излъчeн преди доста години, голяма част от нас никога не се отегчават да гледат любимия си сериал отново и отново. Но как новото поколение възприема комедийното шоу? Почти четвърт век по-късно младежите, които за първи път гледат приключенията на шестимата приятели, се чувстват неловко. 

"Епизодът, в който Рос е в ролята на мъжка детегледачка, е покъртителен. Той е такъв сексист и хомофоб. Иска ми се да вляза в телевизора и да го удуша", коментира потребител в социалните мрежи.

Верните фенове, които са гледали шоуто в началото на 90-те години, също имат какво да кажат по актуалната тема.

"Бях студентка, когато за пръв път гледах сериала. Пуснах си епизодите наскоро и възприемам шоуто по нов начин. Шегите за "дебелата Моника" и хомосексуалиста Чандлър към днешна дата ми изглеждат много неуместни. А Джоуи винаги ли е бил леко особен? Това е толкова разочароващо".

"Неизбежни реакции" – така определя негативните коментари по адрес на ситкома, журналистът на свободна практика Джеймс Болдок. Той твърди, че ситуацията е нормална, тъй като са минали повече от 15 години, а днес много неща са се променили.

"Хората се притесняват и причината е основателна. Но не трябва заради това да се цензурират подобен тип програми. В известен смисъл те са добър исторически архив, който ни обяснява как е устроен светът", споделя Болдок.

Писателката Ребека Рийд споделя, че "не може да повярва колко лошо е остарял сериалът".

"Хомофобията е поразяваща – във всяка шега на Рос основен акцент е, че бившата му съпруга е лесбийка. Все едно е негов неуспех и е много смешно да си различен. Сексизмът в сериала е на пълни обороти. Това е най-белият сериал в света. Но не мога да не го обичам", смята Рийд.

Приятели

Все пак има потребители, които са наясно с разликата в годините и гледат реалистично на ситуацията:
"Хората трябва да престанат да откриват хомофобия във всичко, което е снимано или направено преди десетилетия. Трябва да се фокусират върху всичко, което се снима към днешна дата. Какво ще променим, като се обиждаме на "Приятели". Абсолютно нищо!", коментира потребител. 

"Има много шоута, сериали, които се превръщат в класики. Те създават и налагат стереотипи, въплъщават ценности, които вече не се толерират в нашето общество, обобщава Балдок и допълва: "Хомофобията, расизмът и сексизмът не са и никога вече няма да бъдат приемливи, но защо се изненадвате, че сериал на 20 години е различен. Ако подобен тип шоута ви карат да се чувствате неудобно, защо изобщо, ги гледате?

Майк Уърд, телевизионен критик на вестник Daily Star, подкрепя думите на писателя, като допълва, че изпитва "тъга и чувство на безизходица" по адрес на критиките за легендарното шоу.

"Ако се опитвате да подходите със съвременната чувствителност към нещо, което е създадено преди 20 години, то го погледнете така, сякаш се е появило през 2018 г. Няма как да не бъдете шокирани".

"Крайно време е да пораснем и да се научим да гледаме на нещата в перспектива. Нормално е да си кажете: "това е стар сериал и аз се чувствам неудобно да го гледам". Но ако не бъдете внимателни, има опасност да гледате света от една много тясна гледна точка. Не мисля, че ситкомът може да причини сериозни щети. Идеята му е да се забавляваме над безумствата на героите. Те не са замислени, за да бъдат модели на подражание".

"От друга страна е доста нахално да си мислим, че ние сме перфектни същества. Изпитвам сериозни подозрения, че ако след 50 години покажем на другото ново поколение сегашната телевизия, те ще се чувстват толкова неловко, колкото и ние сега", заключва Уърд.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: bbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимки