Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените официално отново засякоха мистериозните гравитационни вълни

Учените официално отново засякоха мистериозните гравитационни вълни

Учените официално отново засякоха мистериозните гравитационни вълни - изображение

Учени от LIGO Scientific Collaboration (съюз за сътрудничество между различни международни институти и учени) обявиха на пресконференция, че са засекли гравитационни вълни от сливащи се черни дупки за четвърти пореден път. Сензационното този път е, че те са засечени от три обсерватории едновременно.

Двете черни дупки, които са в процес на сливане, се намират на 1.7 милиарда светлинни години, като масите им съответно са 30.5 и 25.3 пъти по-големи от масата на Слънцето.

"Това е само началото на наблюденията с мрежата, създадена от съвместната работа между Virgo и LIGO," казва Дейвид Шумейкър, учен от Масачузетския технологичен университет в изявление. "Със следващите планирани наблюдения за есента на 2018 г. можем да очакваме  подобни засичания ежеседмично или дори още по-често."

Употребата на три детектора също така позволява на астрономите значително да ограничат участъка от небето, откъдето излъчват тези обекти. Въпреки това, тъй като те не излъчват светлина, не е наблюдаван видим образ с телескопите.

Карта на Вселената
Карта на Вселената и участъка, в който двата детектора са засекли излъчването.

Сливането е засечено на 14 август и е първо по рода си събитие – за първи път три обсерватории, търсещи гравитационни вълни, засичат едно и също събитие. Предходните три наблюдения на мистериозните гравитационни вълни бяха извършени само от два от детекторите на LIGO – единият се намира в щата Вашингтон, другия в Луизиана. Детекторът Virgo е обновен и се присъединява към първите два едва на 1 август, тъкмо навреме, за да засече космическия сблъсък.

"Преди малко по-малко от година и половина, NSF обяви, че обсерваторията й е засякла за първи път гравитационни вълни, възникнали при сблъсъка на две черни дупки в галактика, отдалечена на милиард светлинни години," казва Франс Кордова, директорът на NSF. "Днес имаме удоволствието да обявим първото откритие, направено при сътрудничеството между обсерваторията за гравитационни вълни Virgo и Научното сътрудничество LIGO, първият път, в който са засечени гравитационни вълни, наблюдавани от тези обсерватории, намиращи се на хиляди километри една от друга. Това е вълнуващ момент за увеличаващите се международни научни усилия за разгадаване на мистериите в нашата Вселена."

Явлението, познато като GW170814, е важен принос за науката, изследваща гравитационните вълни. При всеки сблъсък на черни дупки, който можем да засечем, ние разширяваме своите познания за тези сложни обекти. Гравитационните вълни предоставят единствената възможност за наблюдение на черни дупки и те позволяват на учените да тестват теориите си спрямо реалността и техните наблюдения, включително и нов тест на общата теория на относителността. Събитието дало възможност на учените да тестват поляризацията на гравитационните вълни, което разкрива как се случват промените в пространствено-времевия континиум, докато тези вълни пътуват през цялата вселена. GW170814 помага за отсяване на най-правдоподобните хипотези.  

LIGO и Virgo са лазерни детектори, като всяко съоръжение има L-образна форма и разполага с лазери, които се насочват в тунели, за да бъдат отразени от огледала и върнати отново към детектора, за да бъдат сравнени с първоначалното излъчване. Ако гравитационната вълна премине през тях, тя ще промени начина, по който изглежда отразения сигнал. Съобщението бе направено в нощта, в която срещата на научните министри на G7, която се проведе в Торино, Италия, на 27-28 септември. На конференцията присъстваха представители и на двете научни сътрудничества.

Детекторите ще бъдат настроени и обновени през следващата година с надеждата да бъде подобрена чувствителността на инструментите. 

по статията работи: Величка Мартинова

източник: iflscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации