Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените откриха първите доказателства, че в системата Трапист-1 може би има вода

Учените откриха първите доказателства, че в системата Трапист-1 може би има вода

Учените откриха първите доказателства, че в системата Трапист-1 може би има вода - изображение

По-рано тази година НАСА обяви откриването на Трапист-1, планетарна система, състояща се от 7 планети с размерите на Земята, на които има вероятност да има вода.

Международен екип от учени откри още доказателства, че тези извънземни светове може да са обитаеми.

Водени от Винсент Буриер, швейцарски астроном от обсерваторията към Женевския университет, тези учени са използвали спектографа на космическия телескоп Хъбъл, за да изследват нивата на ултравиолетово лъчение, които оказват влияние върху всяка планета в системата, като тази информация може да разкрие съдържанието на атмосферите на планетите.

"Ултравиолетовата радиация е важен фактор при еволюцията на атмосферата на планетите," обяснява Буриер. "Както в нашата атмосфера, където ултравиолетовите лъчи разбиват молекулите, ултравиолетовата звездна светлина може да разбива водната пара в атмосферите на екзопланетите на водород и кислород."

Благодарение на технологиите и космическата спектография, учените могат да засекат изплъзналия се водород около атмосферата на всяка планета, което ще им помогне да разберат каква е вероятността за наличието на водни пари в тях.

Откритията индикират, че двете най-вътрешни планети, наречени условно Трапист-1b и Трапист-1с, може би са изгубили огромни количества вода в резултат на ултравиолетовата радиация – колкото 20 земни океана през изминалите 8 милиарда години.

Но с останалите планети в системата случаят е различен.

Учените смятат, че петте останали планети, включително трите в т. нар. обитаема зона – Трапист-1е, Трапист-1f и Трапист-1g – са изгубили много по-малко вода, отколкото вътрешните планети, които има вероятност все още да съдържат вода на повърхността си. 

Изчислените нива на загуба на вода и скоростта на отделяне на вода при геофизични условия подкрепят тази теория, но учените не разполагат с начин, по който да открият със сигурност дали на тези планети има вода – за тази цел те се нуждаят от нещо повече от телескоп.

Дори ако в системата Трапист-1 има вода, не е задължително планетите в нея да са обитаеми. Вече знаем, че честите слънчеви изригвания и интензивните количества радиация биха направили живота там много труден, ако не и невъзможен.

Научният екип ще продължи да изследва системата Трапист-1, за да разбере дали има още доказателства за съществуването на вода на най-външните планети.

Според Буриер "Въпреки че нашите резултати предполагат, че най-външните планети са най-добрите кандидати за търсенето на вода с телескопа Джеймс Уеб (който предстои да бъде изстрелян през октомври 2018 г. – бел. ред.), те също така подчертават нуждата от теоретични проучвания и допълнителни наблюдения във всички дължини на вълните, за да се определи природата на планетите от системата Трапист-1 и евентуалната им обитаемост."

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sciencealert.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации