Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Сияеща водна атмосфера е засечена за първи път на екзопланета

Сияеща водна атмосфера е засечена за първи път на екзопланета

Сияеща водна атмосфера е засечена за първи път на екзопланета  - изображение

За първи път учените са засекли водни молекули, които "сияят" около планета извън Слънчевата система и вече разполагаме с най-добрите доказателства за екзопланета, която притежава стратосфера, подобно на Земята.

Откритието е голямо и то може да ни разкрие повече за горещите Юпитери – мистериозен клас от изключително горещи газови гиганти, подобни на Юпитер, които се срещат често в галактиката, но не са представени в нашия небесен "квартал" (Слънчевата система).

Преди да продължим с откритието, е важно да отбележим, че Горещите Юпитери, като планетата, за която става въпрос – WASP-121b, която е разположена на приблизително 900 светлинни години от Земята – не могат да поддържат живот, заради адския си климат.

Но научаването на повече информация за тяхната атмосфера е огромна стъпка напред към разгадаването на физичните и химични условия, които изграждат извънземните светове – които се оказва, че всъщност не са толкова извънземни.

"Тези резултати са вълнуващи, защото показват, че често срещаната характеристика на атмосферите в Слънчевата система – топла стратосфера – може да бъде открита и в атмосферите на екзопланетите," казва един от учените, Марк Марли, от център за проучвания на НАСА Ames.

Звезда и екзопланета

"Сега вече може да сравним процесите, които протичат в атмосферите на екзопланетите със същите процеси, които се случват при различни условия в нашата Слънчева система."

Екипът е засякъл сияещите водни молекули в атмосферата на WASP-121b благодарение на космическия телескоп на НАСА Хъбъл чрез спектроскопски анализ, който показва, че те излъчват инфрачервено лъчение, тъй като губят енергия заради повишаването на температурата в изключително горещата стратосфера на планетата.

Като казваме "изключително висока температура" говорим за около 2 500 градуса Целзий в горните слоеве на атмосферата, така че определено става въпрос за пара.

Въпреки че често смятаме, че водата е доказателство за съществуването на живот на отдалечените планети, вероятно случаят с WASP-121b не е такъв.

Тази екзопланета прилича на Юпитер по няколко характеристики – масата й е около 1.2 пъти от масата на нашия газов гигант, радиусът й е почти двойно по-голям и т. н. Но поне по един много важен критерий, WASP-121b е много различна.

За разлика от Юпитер, който постоянно обикаля около Слънцето на всеки 12 години, екзоюпитерът следва супер близка орбита около своята звезда и я завършва на всеки 1.3 дни.

Тази изключителна близост обяснява защо не е планета, на която ние – или въобще някое друго същество – може да живее, и ако се носеше само малко по-близо, гравитацията на звездата щеше да я разруши.

Но въпреки че тази адска жега означава, че не можете да отидете да погледате забележителности на планетата, това е идеалната обстановка за демонстриране на кипяща вода в близкия космос, макар и на 900 светлинни години от нашия дом.

"Когато става въпрос за отдалечени екзопланети, които не можем да видим в същите подробности като другите планети в нашата Слънчева система, трябва да разчитаме на други техники за разкриване на тяхната структура," казва астрономът Дрейк Деминг от университета в Мериленд.

"Стратосферата на WASP-121b е толкова гореща, че може да накара водните пари да сияят, което е в основата на нашия анализ."

Учените казват, че светлинното шоу е в резултат от покачването на температурата на стратосферата на WASP-121b с около 560 градуса Целзий.

Въпреки че те не са сигурни какви точно вещества в горния слой на атмосферата поглъщат толкова голямо количество звездна светлина, за да задействат това излъчване, екипът предполага, че за това може да са отговорни ванадиевият оксид и титановият оксид, които според учените присъстват само в най-горещите Горещи Юпитери.

Решаването на тази загадка ще е част от фокуса на бъдещите наблюдения – с цел да се разкрие повече за причината, която кара Горещите Юпитери толкова странни и да ни помогне да прецизираме търсенето на планети, които могат да поддържат живот.

"Горещите Юпитери са първата стъпка към усъвършенстване на нашите умения, развитие на инструментите ни, подготвяне за планети, които приличат повече на Земята," казва астрономът Кевин Хенг от Университета в Берн, който коментира проучването.

"Това е първата стъпка по дългия път."

източник: sciencealert.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации