Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум По стълбите на червения килим в Кан: Протестът на холивудските актриси за равностойно заплащане

По стълбите на червения килим в Кан: Протестът на холивудските актриси за равностойно заплащане

По стълбите на червения килим в Кан: Протестът на холивудските актриси за равностойно заплащане - изображение

Осемдесет и две жени от света на седмото изкуство се изкачиха по стълбите на филмовия фестивал в Кан, за да настояват за равностойно заплащане между половете в кино индустрията.

Кейт Бланшет, Кристен Стюарт и Салма Хайек бяха само част от участниците в демонстрацията на червения килим. Протестът символично илюстрира колко е трудно на дамите да изкачват професионалната стълбица в киното. Броят на участниците в протеста не е случаен. Оказва се, че 82 са жените, които са били сред номинираните за наградата "Златна палма". Номинираните мъже са били 71. В акцията участваха всички членове на журито, много актриси, режисьори и продуценти.

Кейт Бланшет, която е председател на журито тази година, поведе актрисите по червения килим.

"Жените не са малцинство в света, но настоящето състояние на кино индустрията показва точно обратното. Ние искаме да живеем в свят, който позволява на всички нас пред и зад камерата да се развиваме рамо до рамо с нашите колеги от мъжки пол", споделя тя.

Кейт Бланшет

"Актьорите искат толкова огромни хонорари, че не остава нищо за актрисите. Например ако бюджетът на даден филм е 10 милиона, актьорът трябва да разбере, че ако иска хонорар от 9.5 милиона, за да участва, ще е трудно да се постигне някакъв баланс", коментира Салма Хайек.

Престижният фестивал в Кан е подложен на критики, че не представя повече филми, на които директорите са жени. Директорът подчерта, че подкрепя протеста и наблегна на факта, че продукциите се избират "само и единствено заради тяхното качество". Той даде обещание, че ще се опита да направи комисиите балансирани спрямо пола.

Кейт Бланшет

Протестът идва след период на сътресения в бранша след обвинения в сексуален тормоз.

От движението раздадоха над 40 000 флаера, в които се споменава, че във Франция сексуалният тормоз се наказва с три години затвор и глоба от 45 500 евро.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: bbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияАнкетиСоциални грижи