Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум Опра Уинфри: Нов ден се задава на хоризонта за всички дами, които са жертви на сексуален тормоз

Опра Уинфри: Нов ден се задава на хоризонта за всички дами, които са жертви на сексуален тормоз

Опра Уинфри: Нов ден се задава на хоризонта за всички дами, които са жертви на сексуален тормоз - изображение

През 2017 г. актрисата Мерил Стрийп взриви от аплодисменти публиката по време на наградите "Златен глобус" със силната си и запомняща реч. Тази година честта се падна на американската телевизионна водеща Опра Уинфри. Журналистката не само благодари за отличието "Cecil B DeMille", но и засегна редица въпроси, свързани със скандала за сексуален тормоз, който разтърси Холивуд.

Опра Уинфри е първата тъмнокожа жена в американското филмово производство, която получава отличието "Cecil B DeMille". Тази награда й се присъжда за това, че е модел за подражание, който подкрепя включването на силни женски образи в киното и телевизията.

В емоционална реч Опра Уинфри обяви, че "нов ден се задава на хоризонта" за всички дами, които са жертви или свидетели на сексуални посегателства.

Опра Уинфри: Нов ден се задава на хоризонта за всички дами, които са жертви на сексуален тормоз

Представяме ви невероятно силната й реч със съкращения.

"През 1964 г. бях малко момиченце, което седеше на застлания с балатум под в къщата на майка си в Милуоки, Уисконсин. Гледах по телевизията как актрисата Ан Банкрофт връчва Оскар за най-добър актьор по време на 36-годишните награди на Академията. Тя отвори плика и каза четири думи, които буквално създадоха история: "Победителят е Сидни Поатие". В този момент на сцената се качи най-елегантният човек, когото някога бях виждала. Спомням си, че вратовръзката му беше бяла, а кожата черна. Никога не бях виждала чернокож мъж да печели подобно отличие.

Опитвала съм се много, много пъти, да обясня какво означава подобен момент за едно малко момиче, чиято майка се прибира у дома, изтощена до смърт от чистенето на чуждите къщи. Единственото, с което мога да го асоциирам е един цитат от героя на Сидни във филма "Лилии в полето": "Амин, Амин. Амин, Амин". През 1982 г. Сидни получава наградата, която в момента държа в ръцете си. Точно тук на тази сцена. Предполагам, че сега други малки момиченца гледат как аз ставам първата чернокожа жена, която печели това отличие.

Сидни Поатие  

Сидни Поатие е американско-бахамски актьор и режисьор, който е носител на наградите "Оскар", "Златен глобус" и "Бафта". През 1963 г. той става първият чернокож актьор, който печели Оскар – за филма "Полски кринове". Към днешна дата е дипломат на Бахамските острови.

Признателна съм и на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд. Всички знаем, че напоследък пресата е под обсада. Тази ненаситна страст на журналистиката да разкрива абсолютната истина е това, което ни кара да не си затваряме очите пред корупцията и несправедливостта. Никога не съм ценяла пресата толкова, колкото в тези смутни времена. За мен е истинска чест и привилегия да споделя вечерта с всички тях и с вас – прекрасните мъже и жени, които не спират да ме вдъхновяват, предизвикват, подкрепят и които направиха възможно пътешествието ми до тази сцена.

Да казваме истината е най-силното ни оръжие. Гордея се с всички дами, които са се почувствали силни и смели, за да разкажат пред обществеността интимните си истории.

В тази зала ние сме уважавани заради историите, които разказваме, но през 2017 година ние се превърнахме в история, която не засяга само развлекателната индустрия. Тя не се свежда само до една култура, географско положение, раса, религия, политическа система или работно място.

Благодарна съм на всички жени, които с години са таили в себе си тормоз и насилие, защото, също като майка ми, са имали деца, които е трябвало да изхранват, сметки, които е трябвало да платят и мечти, които да преследват. Те са дамите без имена – чистачки, полски работнички, домакини. 

Риси Тейлър е име, което и вие трябва да знаете. През далечната 1944 г. Риси е млада майка и съпруга. След църковната служба тя върви към дома си, когато е похитена от шестима въоръжени бели мъже. Изнасилена е и захвърлена на пътя. Мъжете я заплашват, че ако разкаже какво се е случило, ще я убият. Въпреки това, младата жена разкрива истината и се опитва да намери справедливост. Но се оказва, че такава няма. Не и по времето на Джим Кроу (обиден синоним за чернокож мъж). Мъжете, които я изнасилват, така и не са осъдени. Преди няколко дни Риси издъхна – 10 дни преди да навърши 98 години. Тя бе една от нас и живя прекалено дълго в общество, управлявано и съсипано от безскрупулни и влиятелни мъже.

Т. нар. "Закони за Джим Кроу" разрешават расовата сегрегация между бели и чернокожи в градския транспорт, ресторантите, тоалетните и други обществени места. Те действат до 1965 г. в южните щати на САЩ. 

Твърде дълго никой не вярваше и не изслушваше дамите, които се осмеляваха да изрекат болезнената истина за властта на тези мъже.

Но времето за тези представители на мъжкия пол изтече. Времето им изтече.

Искрено се надявам, че Риси е издъхнала със знанието, че нейната истина ще пребъде, както и истината на хиляди други жени, измъчвани преди и сега.

Истината живее във всяка жена, която изрича "Me Too", както и във всеки мъж, който е избрал да я чуе.

Интервюирала съм хора, които са се изправяли пред най-страшните неща, които животът им е поднесъл. Но качеството, които всички те притежават, е вярата и надеждата за по-светло утро, дори и през най-мрачните нощи.

Искам да заявя на всички момичета, които в момента ме гледат, че нов ден се задава на хоризонта. И когато той настъпи, ще е благодарение на невероятните жени, много от които са в тази зала, и на смелите мъже, които се борят да станат лидерите на новото време, в което на никого няма да му се налага да казва "Me too."

Дни след церемонията реакциите от силната реч на Опра породиха редица въпроси. Мнозина определиха речта й като политическа, а веднага след нея журналистите попитаха Уинфри дали смята да се кандидатира за президент, а тя отвърна, че не мисли да го прави.

Хора от нейното обкръжение обаче разкриват, че водещата "сериозно обмисляла участието си в предстоящите президентските избори, които са след 3 години". Дали това е така предстои да разберем в близко бъдеще.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: edition.cnn.com

Снимки: vox.com; vanityfair.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлАнкетиСоциални грижи