Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Жените и работата в модерния свят

Жените и работата в модерния свят

Жените и работата в модерния свят - изображение

В развитието на XXI век се оказва, че съотношението жени-работа не е особено "модерно".

Въпреки множеството неправителствени организации и кампании, включително и движението #MeToo, една от три жени все още е неспособна да докладва за сексуален тормоз на работното място. Притесненията идват от възможността да намалят заплащането им или да загубят позицията си.

Сексуален тормоз
Според изследване на Young Women’s Trust, 15% от жените са подложени на тормоз сред професионалната си среда, но не смеят да докладват.

Самата инициатива на #MeToo е породена от обвиненията за сексуален тормоз от страна на холивудския режисьор Харви Уейнстейн. Но от последните проучвания личи, че движението е направило малко, за да помогне на нежния пол, сблъскващ се с подобен проблем. 

Проучване на Young Women's Trust открива също, че на една от пет служителки се плаща по-малко в сравнение с колегите й от мъжки пол, вършещи същата работа. А в извадка от хора на възраст между 25 и 30 години, числата нарастват до една от четири.

Статистиките продължават със същите плачевни резултати. 31% от жените изпитват полова дискриминация, докато кандидатстват за работа. А 34% от младите майки имат проблеми от страна на работодателите и колегите си, поради майчинството. Преобладаващ е също и процента на момичета, усещащи негативно влияние върху менталното си здраве по време на работа, в сравнение с мъжете, споделящи същия проблем.

Край на половата дискриминация

Славата на така наречения "свят на богатия мъж", е прогнозирана да излезе от актуалност 100 години, след като се е дало право на жените да гласуват във Великобритания. Според д-р Карол Ийстън обаче все още живеем в тази обстановка. Тя споделя пред Тelegraph, че "много неща са се случили през последния век, но и твърде много ни предстоят. А за да се постигне промяна, трябват не само думи, но и действия".

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: telegraph.co.uk

Снимки: golegal.co.za; indianexpress.com; shutterstock.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияАнкетиСоциални грижиЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноХранене при...НовиниСпортТестовеПатологияАлт. медицинаФизиологияИсторияОрганизацииРецептиКлинични пътекиНормативни актовеДиетиЛеченияСпециалистиБотаника