Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука НАСА потвърди предварителните данни от изследването на близнаците Скот и Марк Кели

НАСА потвърди предварителните данни от изследването на близнаците Скот и Марк Кели

НАСА потвърди предварителните данни от изследването на близнаците Скот и Марк Кели - изображение

Изследване на близнаци, проведено от НАСА, ни тласка към ерата на геномиката на космическото пътуване. Проучването разглежда какво се случва на астронавта Скот Кели в космоса и неговия брат близнак Марк, който остава на земята между 2015 и 2016 г.

Това изследване събира десетки учени от цялата страна с една цел: да открият какво се случва с човешкото тяло, когато прекара една година в космоса. Учените знаят как се отразява една стандартна шестмесечна мисия на Международната космическа станция (МКС), но една година в открития космос е стъпка към бъдещата 3-годишна мисия към Марс. 

Първата част от резултати от изследването е представена през 2017 г., а докладите включват предварителни данни за физическото и психологическо състояние на Скот Кели, сравнени с тези на Марк, който остава като контролен субект на земята. Сега данните са потвърдени с някои допълнения, а по-късно през 2018 г. се очаква информацията да бъде изнесена в обобщен вариант.

Изследователи от цялата страна се срещат с близнаците и споделят последни резултати от направените изследвания в Галвестън, Тексас. Измерени са огромен брой метаболити, цитокини и протеини. Посочва се, че космическият полет се свързва с напрежение, предизвикано от липсата на кислород, възпаление и изменение на генната експресия (превръщането на унаследяемата информация във функционален генетичен продукт - бел. ред.), заради драстичната промяна в дневния прием на хранителни вещества.

Скот и Марк Кели

След своето завръщане на земята Скот Кели преминава през процес на адаптация към земната гравитация.
Повечето от биологичните промени, които той преживява в космоса, се възстановяват в норма; докато някои от измененията на организма се връщат към предишния си статус в рамките на часове и дни, други продължават шест месеца след неговото завръщане.

Теломерите на Скот (част от окончанията на хромозомите) стават значително по-дълги в космическото пространство. Това е представено в предварителните данни от 2017 г., но екипът потвърждава информацията с множество анализи и геномни тестове. Другото откритие в тази връзка е, че по-голямата част от теломерите се съкращават два дни след пристигането на Скот на Земята.

Интересно откритие е онова, което в предварителните данни от 2017 г. се посочва като "космически ген". Изследователите вече знаят, че 93% от гените на Скот се връщат в норма след кацането. Останалите 7% обаче, говорят за възможно дългосрочно генно изменение, свързано с имунната система, репарацията на ДНК, костната структура, хипоксия и хиперкапния.

Двойното увеличаване на продължителността на мисията не повлиява значително върху когнитивните способности на Скот по време на полет и на брат му Марк на земята. Въпреки това се забелязва понижаване на бързината и точността на Скот след мисията му, но се смята, че това се дължи на повторното излагане и адаптиране към условията на Земята.

За повече информация относно физическите последици от престоя в космоса на Скот вижте тук.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: nasa.gov, pinterest.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиИсторияЛюбопитноОрганизации