Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Към семейството на Юпитер се присъединиха две нови луни

Към семейството на Юпитер се присъединиха две нови луни

Към семейството на Юпитер се присъединиха две нови луни - изображение

На заглавната снимка са представени Юпитер и четирите му главни луни - Йо, Калисто, Ганимед и Европа /заснети от сондата Вояджър и обединени чрез монтаж в един образ/

В случай, че огромният газов гигант не ви се струва достатъчно впечатляващ, дългият списък с естествени спътници на Юпитер току що се увеличи с още две.

Докато били на лов за мистериозната планета X (известна още като планета № 9), учените Скот Шепърд от DTM, Дейвит Толън от университета в Хавай и Чадуик Трухильо от университета в Северна Аризона, решили да насочат телескопите си към Юпитер. Така екипът проучил околностите на планетата, като едновременно продължавали издирването на планетата Х.

Така астрономите освен, че открили две нови луни, регистрирали и много считани за "изгубени". Новите космически тела са наречени S/2016 J и S/2017 J1. Луните са разположени съответно на 21 и 15 милиона км от газовия гигант.

Както вече разбрахте, няколко от откритите от екипа на Шепърд луни се определят като "изгубени" – въпреки тяхното откриване през 2003 г., тогава учените не са разполагали с достатъчно информация да определят точната им орбита, поради което астрономите изгубили следите им, докато те обикалят около Юпитер. Някои от естествените спътници били повторно открити, но към началото на 2016 г., 14 от тях все още липсвали.

Така Шепърд и екипът му добавили новооткритата информация към данните от 2003 г. и вписали 5 от изгубените луни. Те ще продължат наблюденията си и през следващата година, за да разберат дали могат да открият и останалите изгубени луни. Разбира се, възможно е да открият и още нови.

Междуврменно след сравняването на информацията от 2016-2017 г. със снимките от 2003 г., екипът потвърдил, че S/2016 J1 и S/2017 J1 увеличават броя на луните на Юпитер до завидното и многозначително число от 69.

източник: astronomy.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации