Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Коя е първата английска дума

Коя е първата английска дума

Коя е първата английска дума - изображение

Коя е била първата английска дума? Тъй като думите изчезват във въздуха веднага след като са изречени, е трудно да се каже кога даден език започва. Но ако има останали социални артефакти, можем да получим някаква представа за началата на един език. Най-ранната записана английска дума е открита по време на археологически разкопки близо до Норич, Англия в началото на 1930 г. Изписана с древни руни, издълбани върху костта на сърна, думата е "raihan". Но какво означава?

Кост

Лингвистична енигма

Друга причина, поради която е трудно да се определи кога даден език е започнал, е че езиците обикновено не се появяват ex nihilo, а се развиват от други (вече съществуващи) езици. Кога латинският официално е станал френски, испански или италиански? Най-разумното нещо, което следва да се запитате, ако търсите първата английска дума, е кога древният германски език се е разпространил на място, на което вследствие е процъфтял английският.

Коста с "raihan" е открита в кремационна урна в гробищен парк на територията на селището "Кейстър Сейнт Едмънд". Тя датира от началото на V век и сега археолозите я наричат "Кейстър астрагалус" (астрагалус е анатомичния термин за скочна кост). Това ще рече малко преди главния лингвистичен поврат в историята на английския език: пристигането на англо-саксонците в Британия. Преди англо-саксонската инвазия през 449 г. сл.Хр. хората са говорили вид келтски език с примеси на латински от окупиралите ги римляни. Англосаксите идват със своите германски езици, които само няколкостотин години по-късно стават доминиращи в района и приемат формата на староанглийски.

Костта предшества англосаксонците, но кой е направил надписа? Членове на германско племе, което работи за римляните? Наемни войници? Това засега остава загадка. Но "raihan" е първото физическо свидетелство от началото на английския език.

Какво означава?

Значението на думата "raihan" също е отчасти мистерия. Тъй като "n" в края на думата изглежда като вид притежателно окончание, значението може да е "Raiha’s" (в смисъл на това, че принадлежи на Raiha). Допуска се и връзка с корена "rei", който реферира към "да се оцвети" или да се "отстрани, намали". Също така може да се отнася и за името на човека, който е направил резбата върху костта.

Все пак най-вероятното значение е свързано с животното, на което тя е принадлежала. В староанглийския език думата за сърна е "raha" или "raa". "Raihan" е различно, но не чак толкова, че да не може да се трансформира с течение на времето.

За какво служи?

Друга индикация относно значението на думата е предназначението на костта. Урната, в която е намерена, съдържа освен нея още няколко по-малко кости от кози и овце. Взети заедно те образуват група от части за игра. Използването на малки кости с цел игри в древността е било обичайна практика.

Игра

Костта на сърната е по-дълга, полирана и гравирана с една дума. Може би тя е била наградата в играта или човекът, изобретил игровите части е искал да отбележи на костта името на нейния източник. Въпреки че не може да се установи със сигурност кой е написал думата и по каква причина, благодарение на късмета на откритието тя е налице.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: curiosity.com

Снимки: unsplash.com, curiosity.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниИстория