Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 7 изумителни думи, които ще ви накарат да се влюбите в арабския език

7 изумителни думи, които ще ви накарат да се влюбите в арабския език

7 изумителни думи, които ще ви накарат да се влюбите в арабския език - изображение

Древният език на Корана безспорно е подпомогнал оформянето на цивилизацията в Близкия изток и Африка. Днес арабският език е петият най-говорен език в света и служи за комуникация на над 400 милиона души. От литературата и поезията до изкуството, музиката и дори ежедневието – арабският език си заслужава да се изследва във всеки един аспект от неговия „живот“.

А ето и няколко думи, които показват семантичното богатство на езика.

/SHAMS/ – слънце

слънце

Арабската дума за слънце е изключително фреквентна в езика. Тя се използва в разнообразни ситуации. Често се наименуват дестинации и обекти, тъй като са озарени от разпръскващата и целогодишна слънчева светлина. Като /shams/ са посочени още и известни музиканти, религиозни концепции и божества.

/ISHQ/ – Страст

Думата изразява страстна и чувствена любов. Произлиза от глагола /asaq/, който означава "силно притискане". 

/HABIBI/ – любов моя

любов

Произлиза от думата /hubb/ (любов). Превежда се като "любов моя" и може да се ползва по различен начин в зависимост от контекста. Най-честата употреба на думата е като умалително обръщение към партньора.

/NUR/ – Светлина

/Nur/ е съществително собствено име, което означава светлина. Може да се използва и по други начини, като комплимент например, ако се свърже с други име или в религиозен аспект, ако се постави пред думи като Аллах или Бог: /Nur Allah/ (буквално означава "божия светлина").

/SALAM/ – мир

мир

“Salam” е една от най-семплите, но най-силни думи в арабския език. Значението й е "мир" и служи за поздрав на непознати по улицата, което показва уважение и добри намерения. Може да се употреби и в края на някой случаен разговор, за да се пожелае благоденствие и хармоничен живот.

/QAMAR/ – луна

Лексемата е изключително важна за арабския език. Тя обозначава сура (глава) от Корана, отнасяща се за Деня на страшния съд. А също така е и основа за ислямския календар, който се базира върху фазите на луната.

/SAHA/ – здраве

здраве

Думата се използва, за да се пожелае здраве и благоденствие (подобно на българския поздрав "здравей"). Употребява се още и преди хранене, а отговорът на /saha/ е /ala qalbak/, което означава "към твоето сърце".

Редактор: Милена Минчева

Източник: theculturetrip.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияНовиниФизиологияЛечения