Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 думи, които често произнасяме грешно

10 думи, които често произнасяме грешно

10 думи, които често произнасяме грешно - изображение

Съществуват някои подобни термини, които винаги бъркаме. Ако не виждате разлика между думите "епилация" и "депилация", тази статия е за вас. Сигурни сме, че ще научите много интересни факти.

Ето 10 думи, които често произнасяме грешно.

Депилация / Епилация

депилация/епилация

Депилацията и епилацията се отнасят до процесите на нежелано отстраняване на космите.
Депилацията се отнася до премахването на космите само на повърхността - без да се премахват фоликулите. Процедурата не уврежда структурата на косъма изобщо. Ефектът трае от няколко часа до няколко дни. За депилация се използват бръсначи и различни кремове.

Епилацията е премахването на космите изцяло, включително частта под кожата. Това уврежда космените фоликули, а ефектът трае от няколко дни до няколко седмици.

Психотерапевт / Психиатър / Психолог

психотерапевт/психиатър

Психологът е експерт, който има докторска степен. в психологията. Психолозите обикновено работят в една сфера на психологията (например детска) и обикновено се занимават със здрави хора.
Психиатърът има медицинска степен и е специализиран в психични разстройства и тяхното лечение.
Психотерапевтът може да бъде психиатър или психолог, в зависимост от академичната си степен. Той помага на хората да преодоляват леки или умерени проблеми като психосоматични разстройства, депресия, хранителни разстройства и фобии.

Антиперспирант / Дезодорант

антиперспирант/ дезодорант

Антиперспирантите и дезодорантите ни помагат да се борим срещу изпотяването и неприятните миризми по тялото ни. Но те всъщност имат различно действие.

Антиперспирантът запушва порите и по този начин блокира потта.

А дезодорантът се използва за контрол на миризми, които вече са се появили в нашите подмишници. Дезодорантът не спира потенето, а само прикрива миризмата. Повечето дезодоранти съдържат антисептична съставка, която унищожава бактериите в потта.

Дезинфекция / Стерилизация

Дезинфекцията е процес на унищожаване на вредните микроорганизми във външната среда. Осъществява се чрез различни методи – физични, химични и биологични. Чрез почистването микроорганизмите се отстраняват от дезинфекцираните повърхности по механичен път. Почистването може да бъде сухо и мокро.
Стерилизацията е процес на унищожаване на всички микроорганизми, без значение дали са вредни или не. Това включва термична обработка, лъчение, филтриране и използване на газообразни или течни вещества.

Матиращ коректор / коректор

коректор

Тези продукти ни помагат да скрием несъвършенствата по лицето.
Матиращият коректор се използва за прикриване на малки дефекти. Справят се много добре с торбичките под очите. Може да се използва и за подчертаване на контура на устните.
Коректорът прикрива много с пъпки, пигментации или червени петна. Има много различни тонове: например зелените коректори замаскирват червени пъпки. Той винаги се прилага преди основата.

Летище / Аеродрум

летище/аеродрум

Летището е съоръжение за излитане и приземяване на самолети - летателното поле с писта за излитане и приземяване на самолети, места за престой и зареждане с гориво или товари, комплекс от служби обезпечаващи обслужването и сигурността на полетите.

Аеродрум е пистата, пътеките за рулиране и всъщност всеки компонент, който не включва самите терминали или нещо в сградата.

Кондиционер за коса / Балсам за коса

Кондиционерът предпазва косата ни от вредни влияния на околната среда и топлинна обработка. Нанася се върху цялата повърхност на косъма, без да покрива корените и трябва незабавно да се отмие.
Балсамът предпазва косата ни. Той съдържа полезни масла и минерали, които придават блясък на косата. Балсамът се нанася върху цялата повърхност на косата, включително корените, и се изчаква няколко минути, преди да се отмие.

Преврат / Революция

преврат/революция

И двете явления целят да направят промени в дадена страна.
Превратът е насилствено завземане на властта в държавата чрез неконституционни средства от страна на участници в държавни структури.

Революцията е по-сложен процес. Тя завършва с драстични промени в живота на едно общество, което води до разрушаване на сегашния социален ред и изграждане на нов.

Парфюм / Тоалетна вода

парфюм/ тоалетна вода

Разликата се крие в съотношението на концентрацията на алкохола и етеричните масла.

Парфюмът е смес от ароматни съставки, разтворени е в етанол или вода. Той е по-скъп, тъй като съдържа 20% до 30% ароматизиращи вещества в дадена бутилка. Ето защо парфюмът е по-дълготраен. По правило бутилките са доста малки.

Тоалетната вода съдържа 6% до 12% ароматни вещества, разтворени в 85% алкохол. Обикновено се използва няколко пъти на ден.

Растително масло / Слънчогледово олио

растително масло/ слънчогледово олио

Растителното масло е мазнина, която се получава от семената на маслодайни култури. Тези култури включват слънчоглед, маслини, сусам, фъстъци и царевица. Растителните масла се използват както в кухнята, така и в други отрасли (за производство на сапун, боядисване и т.н.).

Слънчогледовото масло е вид растително масло. То се извлича от семената на слънчоглед. Широко използвано е хранителната индустрия и в козметиката.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиИстория