Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Как хормоните влияят на вашия глад и как да имате контрол над това? (2 част)

Как хормоните влияят на вашия глад и как да имате контрол над това? (2 част)

Как хормоните влияят на вашия глад и как да имате контрол над това? (2 част) - изображение

КЪМ НАЧАЛОТО НА СТАТИЯТА ТУК >>>

Преяждане, глад и нисък естрадиол по време на лутеалната фаза (повече за фазите на месечния цикъл ТУК >>)

Естрадиолът значително влияе върху количеството на калориите, които в крайна сметка поглъщаме. Някои проучвания установяват, че жените ядат средно 240 повече калории на ден по време на лутеалната фаза от цикъла (по-нисък естрадиол), в сравнение с приема по време на фоликуларната фаза. Някои изследвания показват, че в някои случаи калориите могат да се повишат с около 600 на ден!

Обикновено няма разлика в честотата на храненията, но естрадиолът се отразява на размера храна, който поглъщаме. Когато повишено количество естрадиол е налице, вие се чувствате напълно удовлетворени по-рано, така че е вероятно да ядете по-малки порции през това време. Когато количеството естрадиол е понижено, то ви отнема повече време, за да достигнете до точката на засищане при всяко хранене, което означава, че сте по-склонни да ядете по-големи порции през този период.

Естрогенът казва на мозъка ви да спре да яде.

Пониженият естрадиол има пряк ефект върху мозъка. Вие не сте недисциплинирани, "лоши" или "луди." Това, което преживявате, е много реален отговор на неврологични сигнали.

Съществуват части на мозъка, които имат сензори за естрадиол (естрогенни рецептори). Наличието на естрадиол може да намали приема на храна и да ви накара да се чувствате по-доволни след хранене (поради отделянето на допамин). Когато естрадиолът намалява, тези части на мозъка започват да ви лъжат, че не сте се наяли добре и не се чувствате съвсем доволни след хранене.

Колко мощен е естрадиолът? Инжектирането на естрадиол право в определени части на мозъка ви редовно може да намали количеството, което ядете, което с течение на времето да доведе до по-ниско телесно тегло. Звучи чудесно, но не ви го препоръчваме.

Промяната в естрогена променя чувството на глад и работата на  хормоните, свързани с чувството на ситост.

Докато естрадиолът действа директно върху мозъка, казвайки ви да спрете да ядете и ви кара да чувствате повече задоволство от храната, той също работи косвено върху него. Естрадиолът променя начина, по който работят хормоните, отговорни за глада и ситостта. Два от най-добре познатите хормони - грелин и CCK - се променят в зависимост от количеството естрадиол.

Тук няма да изпадаме в повече подробности, а просто ще ви кажем, че вие не сте луди - тези хормони наистина си играят с вашите възприятия, но вие може да поемете контрол по няколко начина, които ще научите в 3 част от нашата поредица!

СТАТИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ТУК >>>

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСпортИзследванияЛюбопитноФизиологияЛеченияХранене при...БотаникаСнимкиИсторияНовиниАлт. медицинаПсихологияОрганизацииСоциални грижиРецептиДиетиАнкетиНормативни актовеИнтервютаСтатистически проучванияЗаведенияПроизводители