Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Как хормоните влияят на вашия глад и как да имате контрол над това? (3 част)

Как хормоните влияят на вашия глад и как да имате контрол над това? (3 част)

Как хормоните влияят на вашия глад и как да имате контрол над това? (3 част) - изображение

КЪМ НАЧАЛОТО НА СТАТИЯТА ТУК >>>

Хормонът на глада грелин и хормонът, отговорен за чувството на ситост CCK

Има хормон, който ви кара да се чувствате глад, когато стомахът ви е празен. Той се нарича грелин. Колкото повече грелин, толкова по-гладни се чувствате. Ако е минало известно време, откакто сте хапнали, стомахът ви кара грелина да прати съобщение на мозъка - "Хей, какво ще кажеш за малко храна?" Когато се храним, количеството на грелина се понижава и в крайна сметка мозъкът ви спира да получава съобщение "Гладен съм".

Естрадиолът намалява глада по два начина: отчасти в мозъка ви и отчасти чрез потискане на количеството грелин, което тялото ви произвежда. Повече естрадиол = по-малко грелин = по-малко глад = по-малко храна.

Друг хормон, който регулира апетита ви е CCK , който ви кара да се чувствате сити, след като хапнете. Естрадиолът ви помага да се чувствате по-сити по-бързо чрез увеличаване на активността на ССК.

Нека го кажем отново - вие не сте луди по това време всеки месец, когато се чувствате сякаш никога не можете да се заситите.

Между другото, това са и двете причини да се храним по-бавно. Отнема известно време, докато грелинът се понижи и CCK стигне до мозъка ви.

Посланието:

Повечето жени знаят, че цикълът влияе на начина, по който се хранят, но много от тях не знаят защо. Тези хормонални промени имат реално влияние върху начина на вашето тяло да разпознава кога сте гладни и кога сте сити. И все пак, повечето жени гледат на това като някаква лудост, която се случва с тях. Те смятат, че по някакъв начин вината е тяхна, че не са достатъчно дисциплинирани и в крайна сметка се чувстват виновни, което ги кара да ядат дори повече.

Това е проблемът – ние трябва да знаем тази информация и да говорим за това. Това е нормална биология и можете да се предприемете стъпки, които да ви помогнат да преминете по-лесно през тези дни.

Това да знаете, че когато естрадиолът върви надолу, вие ще се чувствате по-гладни и не съвсем сити, и винаги в готовност за още нещо за хапване. Подобно на това да кажете на някой, който има прилив на адреналин "просто да се отпусне", казвайки на една жена "просто да бъде по-дисциплинирана" не е от ничия полза. Не става въпрос за дисциплина. Има практически неща, които можете да направите, за да управлявате последиците от тези хормонални промени.

Какво да правите:

  • Яжте бавно. Наистина бавно. Настройте брояч и засечете 20 минути или повече. Това ще ви се стори болезнено бавно (особено, ако сте свикнали да се храните бързо), но то е всъщност достатъчно прост начин да не преяждате. Бавното хранене е добър навик, който да практикувате редовно, а не само през това време на месеца.
  • Следете какво ви се яде по време на лутеалната фаза и да бъдете подготвени. Ако искате шоколад, яжте шоколад. Намерете най-добрият вариант, купете си го и го яжте много бавно. Опитът да потиснете желанието си рядко свършва добре. Някога получавали ли сте съвет да пренебрегне желанието си и то ще си отиде? Повечето от нас в крайна сметка не устояват, а напротив дори преминават границата. Планирането обикновено е по-полезно, отколкото да се въздържате напълно.
  • Опитайте се да получавате 7 до 9 часа сън. Липсата на сън прави хората склонни да ядат повече, така че се опитвайте се да улеснявате нещата за себе си.
  • Бъдете подготвени. Уверете се, че имате план за това, което знаете, че предстои. Неща като планиране на храненията, хранене в по-малки чинии, ядене с по-малки прибори, и ако е възможно, избягвайте шведските маси в дните, когато имате нисък естрадиол.
  • Ако искате да знаете точно какво става с вашия цикъл, можете да следите сутрин температурата на тялото си редовно. Понижението на естрадиол е свързано с повишаване на телесната температура. Преди всичко останало сутрин, премерете температурата си и я запишете. От своя страна скокът в температурата означава, че естрогенът в тялото ви пада (начало на лутеалната фаза).
  • Правете леки йога упражнения за облекчаване на ПМС, които ще уравновесят хормините ви. Ето нашето предложение ТУК >>>

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлИзследванияЛюбопитноСпортФизиологияЛеченияИсторияСнимкиНовиниАлт. медицинаБотаникаДиетиХранене при...Социални грижиПсихологияОрганизации