Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Каква е причината хората все още да не са открили разумен извънземен живот?

Каква е причината хората все още да не са открили разумен извънземен живот?

Каква е причината хората все още да не са открили разумен извънземен живот? - изображение

Галактиката Млечен път е дом на между 100 и 400 милиарда звезди, и около всяка от тях е възможно да орбитират планети. В достъпната за наблюдение част от Вселената съществуват поне два трилиона галактики като нашата, като всяка една е населена с трилиони планети, обикалящи около милиарди звезди. Започнахте ли вече да усещате въртенето на Земята?

Дори ако планетите, които са годни за поддържането на живот, се срещат изключително рядко, поглеждайки отново представените по-горе цифри, вероятно разбирате, че е невъзможно някъде там в пространството да не съществуват разумни същества. Всяко друго предположение би било нарцистично – нима можем да твърдим, че човечеството е пример за върха на вселенската интелигентност??

Например ако приемем, че само 0.1% от планетите в нашата галактика може би са обитаеми, това би означавало, че съществуват милиони планети с извънземни форми на живот.

Тези числа и сурови статистически данни карат нобеловия лауреат и физик Енрико Ферми да зададе въпроса "Къде са те?". Този въпрос е известен като Парадокса на Ферми и по-голяма част от възможните отговори засягат и човечеството.

Изключителен интерес представлява хипотезата за "Големия филтър", според която преди интелигентният живот да има възможност да преодолее границите на своята планета, той се сблъсква с нещо като стена – т. нар. Голем филтър.

От еволюционна гледна точка съществуват определени преходни моменти от еволюцията, през които всяка планета като нашата трябва да премине, преди да осъществи комуникация с други светове. Някои вероятно се случват още в ранните фази от развитието на живота, а в нашия случай е напълно вероятно именно в този момент ние да се сблъскваме с Големия филтър.

Климатичните промени (ако не бъдат възпрени) накрая ще унищожат голяма част от живота на Земята. Именно забележителните стабилни климатични условия през изминалите 12 000 години позволяват на човешката цивилизация да се развие и процъфти и да се възползва от благата на природата чрез земеделието и по-късно чрез индустриализацията (въпреки че по ирония на съдбата последното може да се окаже и нашата прокоба).

Последните проучвания посочват необходимите на видовите характеристики, които биха им осигурили оцеляването по време на опустошителните климатични промени на нашата планета: две от най-жизненоважните са всеядството и бързото размножаване. Поради тази причина хората не се вписват в групата на съществата, които ще оцелеят след шестото масово измиране на Земята.

С други думи, въпреки че събитията може и да не се развият по същия начин на други планети, възможно е пред извънземния живот да са се появили много други препятствия, които да са възпрели други разумни цивилизации да се свържат с нас.

Дейвид Уолас-Уелс пише в New York Magazine:

"В една вселена, която е на милиарди години, със звездни системи, разделени не само от времето, но и от пространството, цивилизациите могат да се появят и развият и да се унищожат просто прекалено бързо, за да се открият някога… Масовото изчезване на видове, което преживяваме днес, е едва в началото си; предстои много по-голямо измиране."

Други мислители предлагат различни отговори на парадокса на Ферми, които са дори още по-депресиращи (или пък по-малко – зависи от гледната точка).

Неврологът от Оксфорд Андерс Сандбърг, ученият Милан Чиркович от Астрономическата обсерватория в Белград и специалистът по изкуствен интелект Стюарт Армстронг предполагат, че извънземните не са изчезнали, а са в състояние на хибернация и чакат вселената да се охлади.

Професор Заза Османов от Свободния университет в Тбилиси, Армения, вярва, че нашите усилия в търсене на следи от извънземни мегаструктури предстои да бъдат възнаградени, тъй като ние търсим около звезди, когато трябва да търсим около пулсари.

А физикът Браян Кокс предлага друга възможност: поучителен разказ за нашата цивилизация, както и за други.

"Възможно е развитието на науката и технологиите неизбежно да надхвърли развитието на политиката, което ще доведе до катастрофа."

Ако не е нереално интелигентният живот непреднамерено да изчезне веднага щом напредне достатъчно технологично, то физиците вярват, че е напълно възможно човечеството да се доближава именно към тази точка. 

източник: sciencealert.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиИсторияОрганизации