Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 9 цивилизации, които са изчезнали при мистериозни обстоятелства (2 част)

9 цивилизации, които са изчезнали при мистериозни обстоятелства (2 част)

9 цивилизации, които са изчезнали при мистериозни обстоятелства (2 част) - изображение

6. Гьобекли тепе
Гьобекли тепе вероятно е построена около 10 000 пр. Хр и се намира в днешна южна Турция. Намерени са серии от заоблени стени, монолити и други постройки, които служат за храм на номадските племена в района. Това е първата структура, която служи за постоянно обитаване и е символ на месопотамската цивилизация. Какви са хората, живели там? В какво са вярвали? Кога са дошли? Може би никога няма да разберем.

7. Ангкор
Повечето хора са чували за великолепния храм Ангкор в Камбоджа. Но това е само една малка част от масивната градска цивилизация от времето на Червената империя, наречена Ангкор. Градът процъфтява през 1000-1200 сл.Хр. Много фактори биха могли да окажат влияние за изчезването на този народ — от война до природно бедствие. Градът е загадъчен най-вече, защото и до ден-днешен учените не са сигурни колко хора са живели там. Имайки предвид многобройните пътища и канали, които свързват всички неговите части, учените смятат, че може би е един от най-големите градове в света.

8. Ния
Сега запустялото място в Такламакан, Китай, преди 1600 години е процъфтяващ град по известния път на коприната. За последните два века археолози откриват безброй съкровища в прашни и разбити останки от това, което някога е било мощен град, изпълнен с къщи и храмове. В известен смисъл Ния е реликва от изгубената цивилизация от началото на пътя на коприната — търговският път, който свърза Китай с Централна Азия, Африка и Европа.

9. Набта Плейя
Обитаващата този район цивилизация отглежда говеда във ферми, изградени от керамични части и оставят след себе си каменни кръгове, които са доказателство, че са били изключително развити.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияГеографияНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиЛюбопитноОткритияНовиниСнимкиАлт. медицинаНормативни актовеРецептиПсихологияВидеоТестовеСпорт