Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Мистериозните изчезвания на хиляди хора в Бермудския триъгълник на Аляска

Мистериозните изчезвания на хиляди хора в Бермудския триъгълник на Аляска

Мистериозните изчезвания на хиляди хора в Бермудския триъгълник на Аляска - изображение

Вероятно сте чували за легендите за мистериозно изчезващи самолети и кораби в района на Бермудския триъгълник - географска зона в Атлантическия океан, намираща се между Флорида, Пуерто Рико и Бермуда. Необяснимите събития и загадъчни истории дори не се доближават по обем до броя на хората безследно изчезнали в Аляска в последните сто години.

В най-северния щат на САЩ съществува обширен участък, познат на местните с името Бермудският триъгълник на Аляска – район, който се свързва с притеснително много нещастия и изгубени животи.

Мистериозната географска местност се разпростира от най-северния град на щата Бороу до Анкъридж и до столицата Джуно, като голяма част от района включва неизследвана пустош. Гъсти гори, ледени планински върхове и необитаема арктическа тундра не представляват най-безопасните места на земята. Доказателство за това са стотиците спасителни акции, провеждани всяка година, по време на които спасителните екипи рядко намират дори и следа от телата на изчезналите.

Карта на Бермудския триъгълник на Аляска

Бермудският триъгълник на Аляска първоначално привлича вниманието на медиите и американското население, когато самолетът на политика Хейл Богс изчезва някъде между Анкъридж и Джуно през 1972 г. Последвалото търсене се превръща в една от най-мащабните спасителни акции, включваща 40 военни и 50 цивилни самолета, като самото начинание продължава 39 дни. Въпреки всички усилия и налични средства, търсенето на изчезналия самолет и екипаж не дава резултат – не са открити никакви човешки останки, никакви отломки.

Инцидентът от 1972 г. обаче не е единственият. През 1950 г. военен самолет, пренасящ 44 пътници, се изгубва безследно в района, като 40 години по-късно друг самолет с един пилот и 4 човека екипаж сякаш потъва вдън земя. Изчезванията без следа са необичайно често срещани за географската зона. От 1988 г. насам повече от 16,000 души са се изгубили без следа в Бермудския триъгълник на Аляска.

Едно евентуално обяснение за изчезването на самолетите е, че теренът буквално ги поглъща. Пример за подобен сценарий е пътническият самолет на британските южноамерикански линии през 1947 г., който се изгубва, докато лети от Буенос Айрес до Сантяго. Съдбата на екипажа и пътниците представлява мистерия в продължение на 50 години, докато двама аржентински алпинисти не откриват отломките на самолета близо до връх Тупунгато. Теорията на учените и изследователите е, че машината се е разбила във вертикален ледник, който е предизвикал лавина, погребвайки останките от катастрофата под тонове сняг.

Снежните върхове на Аляска

Въпреки това изглежда малко вероятно всички самолети, изчезнали в Бермудският триъгълник на Аляска, да се имали сходна съдба. Какво е обяснението за всички изгубени планинари, туристи и местни граждани, които не са летели на самолети?

Авторът на книгата "В търсене на Кушатка, Голямата стъпка на Аляска" Денис Уалер представя на читателите дългата и интересна история на митичните същества, които са можели да променят формата си според легендите на туземните народи в югоизточната част на щата. Денис Уалер смята, че необичайно голямата концентрация на нещастни случаи в район се дължи именно на Кушатка, Голямата стъпка на Бермудският триъгълник на Аляска. Според легендата съществото се появява пред бедстващите под формата на някого, когото хората биха последвали (техен роднина или беззащитно дете), подмамвайки ги към тяхната смърт.

Научното обяснение на мистериозните изчезвания се базира на структурата на подмамващо красивите ледниците в района. Въпреки че природните образувания изглеждат сякаш са изградени от твърд лед, те всъщност съдържат множество скрити камери, големи колкото къщи или дори небостъргачи. Добавете и постоянните снеговалежи и вече не изглежда толкова налудничаво да мислим, че необяснимите изчезвания могат да бъдат обяснени с факта, че бедстващите са били погребани под снега.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: curiosity.com
Снимки:unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиИсторияЛюбопитно