Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Спиксов ара: птицата, вдъхновила създаването на "Рио", е изчезващ вид

Спиксов ара: птицата, вдъхновила създаването на "Рио", е изчезващ вид

Спиксов ара: птицата, вдъхновила създаването на "Рио", е изчезващ вид - изображение

Спиксовият ара, удивителната птица, известна под името Блу в анимационния филм "Рио", понастоящем живее само в плен.

Папагали от вида Спиксов ара
Птици от вида Спиксов ара седят върху клон в своя птичарник на територията на асоциацията за защита на защитените папагали в Германия.

Няколко вида птици се считат за застрашени, включително поразителния син папагал, вдъхновил създаването на "Рио" през 2011 г.

Според ново прочуване, публикувано в Biological Conservation, най-малко осем вида птици следва да бъдат добавени към списъка с потвърдени или очаквани изчезвания. В списъка е и Спиксовият ара – син папагал, чиято страна в Бразилия и който придоби популярност в "Рио".

Всъщност анимационният филм описва битката в реалния живот на Списксовия ара, като проследява пътуването на мъжки папагал, отгледан в плен, който пътува от Минесота до Рио де Жанейро, за да се срещне с последната останала женска от вида. Разбира се, историята е наситена с много повече драматични обрати и приключения, като завършва щастливо с любовта без двамата герои, които имат бебе. За съжаление, реалността не е толкова благосклонна.

Филмът е създаден около 11 години след смъртта на последната женска от вида, която е обитавала дивата природа. Проучването идентифицира обезслесяването като една от основните причини за изчезванията на видове птици.

"Човешките действия са решаващи фактори за почти всички скорошни изчезвания", коментира Стюарт Бутчард, водещ проучването и главен изследовател в BirdLife International. "Това определено е случай, в който процентът на изчезвания на континентите е висок както никога досега. И той ще продължи да нараства, ако не бъдат съгласувани усилията за опазване на видовете."

През последните столетия изчезванията на птици засягат предимно видовете, които обитават по-малките острови. "Резултатите от проучването ни потвърждават наличието на нарастваща вълна от изчезвания, с широк обхват между континентите, чиято основна причина е унищожаване на местообитанията, застрашаващата агрикултура и дърводобив."

Но не всяка надежда за синята птица е изгубена. Според проучването видът може да е изчезнал в дивата природа, но 60 към 80 от тях все още живеят в плен.

Редактор: Наталия Тотева

Източници: allthatsinteresting.com, imdb.com, inging-wings-aviary.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниЗдравни съвети