Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Шумните бдения на враните за загиналите им другари

Шумните бдения на враните за загиналите им другари

Шумните бдения на враните за загиналите им другари  - изображение

Следващият път, когато чуете голяма група от врани да издава странни звуци, без да има явна причина, най-вероятно сте попаднали на погребение на врани. Този вид птици са сред малкото животни, които показват реакция към смъртта на себеподобен.

Въпреки че тяхното грачене може да ви напомня на сърцераздирателен плач, погребенията имат функцията да помогнат на черните птици да се учат от грешките си.

Изследователят Каели Суифт от Университета Вашингтон е една от първите учени, които документират необичайното поведение на враните. Първоначално тя започва да посещава една и съща група птици в един от парковете в Сиатъл, като всеки път ги храни с фъстъци в продължение на няколко дни.

След като черните птици свикват с посещенията на Каели Суифт, изследователката се връща при животните, носейки мъртва препарирана врана, като същевременно е скрила лицето си с маска.

Пернатите веднага започват своя ритуал по оплакване на загиналия си събрат, като се събират на клоните на близките дървета и грачат в посоката на изследователя.

Според Суифт тяхното държание е корени в стремежа на птиците да разберат какво точно е предизвикало смъртта на другаря им, за да могат да избегнат същата съдба. Образуването на големи и шумни групи им предоставя защита от същата опасност.

За да тества теорията си, тя се връща на същото място следващата седмица, без да носи маската или препарираната врана. Каели Суифт предлага на птиците фъстъци, както е правила много пъти преди, само че този път пернатите животни са значително по-плашливи и колебливи.

Хипотезата, че враните запомнят и се учат от своите бдения, допълнително се потвърждава, когато тя се връща, носейки маска и перука. Въпреки че този път изследователят не носи със себе си препарираната птица, пернатите животни я разпознават и започват да гракат в нейно присъствие.

Дори враните, които не са присъствали на погребението, се учат от поведението и реакциите на събратята си.

Каели Суифт е късметлийка, че тази определена група врани не е особено отмъстителна. Черните птици са известни с това, че помнят хората, които са ги наранили по някакъв начин, и понякога връхлитат върху главите им.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: mentalfloss.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноЗдравни съвети