Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Най-старата птица в света е на 67 г. и ще става мама за изненада на учените

Най-старата птица в света е на 67 г. и ще става мама за изненада на учените

Най-старата птица в света е на 67 г. и ще става мама за изненада на учените - изображение

Един Лейзенски албатрос предефинира природните закони на своя вид. Уиздъм ("мъдрост" от  английски език - бел. ред.), най-старата известна дива птица в света, се е завърнала у дома и за пореден път е снесла яйце – на невероятната възраст от 67 години.

Тук трябва да споменем, че този вид морски птици живеят наистина дълго – средно по около 50 години. Така че всяка следваща година, добавена към резултата на Уиздъм, сама по себе си е научно чудо, да не говорим снасянето на яйце.

Кейт Тониоло, служител в природния резерват, който Уиздъм смята за свой дом, твърди, че случаят е абсолютно безпрецедентен. Всички се чудят дали близо до Уиздъм не гнезди някой друг още по-стар албатрос.

Уиздъм получава за първи път идентификационен номер през 1956 г. от орнитолога Чандлър Робинс, който смята, че тогава птицата е приблизително на около 6 години. Но възрастта на птиците е трудна за преценяване, освен ако не са много малки и все още имат бебешки пух. С други думи, албатросът може и да е на повече от 67 години.

Уиздъм не е срещана повторно до 2002 г., когато Робинсън я открива отново и й слага нов маркер. Оттогава насетне тя е чест гост на острова. Всяка година се завръща заедно с милиони други албатроси, за да гнезди в морския резерват Папаханаунокуакеа на атола Мидуей (Тихия океан, най-близкото населено място е о. Хонолулу от Хавайския архипелаг). Можете да я откриете лесно – винаги се връща на старото си местенце за гнездене и от 2006 г. насам всяка година успешно снася и отглежда пиленце.

Албатрос
Албатросът Акеакамай - брачният партньор на Уиздъм

През 2017-а американските учени отново са забелязали Уиздъм и брачния й партньор Акеакамай да се редуват да люпят яйцето, докато другият търси храна.

Люпенето отнема около 60-64 дни, което означава, че пиленцето трябва да се появи около средата на февруари. Отглеждането му отнема около 5 месеца.

Албатросите не преминават през менопауза (всъщност само два вида от животинското царство го правят – хората и орките), поради което е напълно нормално Уиздъм да продължава да дава поколение всяка година, въпреки забележителната си възраст.

Освен това Лейзенските албатроси са моногамни – те влизат в "брачни" съюзи буквално, докато смъртта ги раздели. Ако партньорът умре, те скърбят за него 1-2 години, преди да си потърсят нов. Уиздъм е изгубила поне един "мъж" досега.

Уиздъм е най-възрастната жива птица, но не и най-дълго живялата. Призът отива при Куки – папагал от вида какаду, който умира в Чикагската зоологическа градина на завидната възраст от 83 години.
За 67 години (поне) албатросът е изминал между 3,2 и 4,8 милиона км и е излюпил поне 39 пиленца.

Видът доскоро бе застрашен, но природозащитниците наблюдават положителна тенденция – през последните години популацията е започнала да се възстановява. Въпреки това Лейзенските албатроси все още са в червения списък на изчезващите от планетата животни вследствие от антропогенна дейност – те често поглъщат пластмаси, отравят се с олово, сблъскват се със самолети или хората превземат териториите, където са свикнали да гнездят.

Така че всяко пиленце е от значение. Пожелаваме на Уиздъм крепко здраве и още много фертилни години!

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sciencealert.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниИсторияЛюбопитноЗдравни съвети