Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Синият папагал от „Рио“ - изчезнал вид

Синият папагал от „Рио“ - изчезнал вид

Синият папагал от „Рио“ - изчезнал вид  - изображение

Кой не е гледал историята за очарователното папагалче Блу, който пътува хиляди мили, за да намери последната жива жена от своя вид? Двамата в крайна сметка се влюбват и имат деца. Докато филмът има щастлив край, в действителност папагалът от вида "Син ара" се смята за изчезнал от 2000 г. насам.

Синият ара е бразилски папагал, който за първи път е открит през 1819 г. от немския изследовател Йохан Батист фон Спикс. Тези птици се смятат за редки още по време на тяхното откриване и много малко хора имат късмета да ги видят в дивата природа.

Не знаем много за живота на тези птици, има много малко снимки от тях в природата и много малко факти, споменати в орнитологичната литература. В средата на 20-ти век, видът е считан за изчезнал, докато не са открити 3 птици през 1986 г. Според експерти последният индивид в дивата природа е наблюдаван през октомври 2000 г.

папагал

По-голямата част от изчезването на птици от последните векове се е случва на обезлюдени острови, но днес наблюдаваме сериозни изчезвания и на континентите. Всичко се случва заради трагичното въздействие на човешката цивилизация върху дивата природа.

Промените в климата и времето, масовото обезлесяване, неконтролираното разширяване на градските райони и незаконният трафик правят по-трудно и по-трудно оцеляването на животните.

папагал

Какво можем да направим, за да върнем този вид в дивата природа?

 Основните стъпки са:

  • Отглеждане на популация от ара, която е достатъчно многобройна, за да бъде върната в дивата природа;
  • Разработване на подходящо местообитание в Бразилия за бързо повторно въвеждане;
  • Подготовка на местното население за по-нататъшно съвместно съществуване с птиците, като запознае хората с важността на сините ара за техния регион и света като цяло.

Специалистите от AWWP са постигнали голям успех в отглеждането на тези птици, започвайки само с 2 през 2004 година.

папагал

Те работят в тясно сътрудничество с други организации като част от работната група за възстановяване на този вид под координацията на бразилското правителство. Благодарение на професионализма, експертизата и безкрайната доброта на тези хора, има голяма вероятност един ден отново да успеем да видим тези прекрасни птици в дивата природа.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно