Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 7 артистични шедьоври със скрити несъвършенства

7 артистични шедьоври със скрити несъвършенства

7 артистични шедьоври със скрити несъвършенства - изображение

Да се греши е човешко, а дори и гениите понякога допускат грешки.
Представяме ви 7 световноизвестни шедьоври на изкуството, в които откриваме някои неточности, умишлени или не. Не пропускайте и малкия тест за ценителите на изкуството в края на статията.

„Давид“ - Микеланджело

Давид


Статуята на библейския герой е издълбана от мрамор от Карара (град в Италия). Скулптурите на Микеланджело обикновено са много анатомично точни, но при Давид се откроява един малък недостатък: липсва мускул между гръбначния стълб и дясната лопатка. Скулпторът не успява да го издължи поради дефект в мраморния блок.

„Деветата вълна“ - Иван Айвазовски

картина

Тази картина изобразява вълни с извити гребени. Айвазовски наблюдавал тези вълни от брега, вярвайки, че те са еднакви навсякъде в морето. Но вълните, които възникват по време на бури в открито море, са конусовидни и изглеждат различно от тези в плитчините.

„Мойсей“ - Микеланджело

Моисей

Погрешният превод в „Изхода“ (втората книга от Библията) води до това, че библейският пророк има рога. Еврейската дума „karnayim“ може да бъде преведена като "лъчи" или "рога", а описанието на Мойсей с лъчи от светлина, идващи от главата му, се тълкува неправилно.

„Барът на Фоли Бержер“ – Едуар Мане

картина

Ако погледнете отблизо, може да забележите, че отражението не съответства с действителността: бутилките на щанда са поставени по различен начин и барманът гледа в друга посока. Както често се случва в областта на изкуството, експертите не могат да разберат дали Мане не е направил това целенасочено.

„Вечеря в Емаус“ - Микеланджело да Караваджо

вечеря

Един внимателен зрител може да забележи, че кошницата с плодове се извива над ръба на масата, но не пада, нарушавайки законите на физиката. Експерти от изкуството забелязват, че плодовете не съвпадат със сезона: рисуването е направено в навечерието на Великден, преди събраното през есента. Всички тези грешки са умишлени: ябълките и гроздето, както и сянката на рибата от коша. Те носят християнска символика и евангелски препратки.

„Раждането на Венера“ - Ботичели

картина

Въпреки че ренесансовото изкуство се характеризира с анатомична точност, произведенията на Ботичели се различават от реализма. Неговата богиня на любовта има очевидни дефекти: подут крак и прекалено дълга шия. Според една версия, тези грешки са умишлен опит да се избегне изобразяването на перфектно женско тяло.

„Сикстинската мадона” - Рафаело Санцио

картина

На пръв поглед може да ви направи впечатление , че папа Сикст II има шест пръста на дясната си ръка. След по-внимателна проверка, разбирате, че това, което сте взели за шестия пръст, всъщност е част от дланта му. Израстъкът до малкия пръст на крака на мадоната, обаче, може да е знак за "полидактилия" - аномалия, изразяваща се в по-голям от нормалния брой пръсти на ръцете или краката.

Бонус: проверете знанията си за известно произведение на изкуството

Коя картина е оригинала?

картина


Малко хора знаят, че има друга версия на La Gioconda - Isleworth Mona Lisa, за която се смята, че принадлежи и на четката на Да Винчи, въпреки че е била нарисувана години по-рано. Снимката е открита в частна колекция преди повече от век и сега тя е изложена в музея „Прадо“ в Мадрид.

 източник: brightside.me

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиРецептиЛюбопитно