Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Намериха тайнствен портрет на шотландска кралица, скрит зад живописна картина от 16-ти век

Намериха тайнствен портрет на шотландска кралица, скрит зад живописна картина от 16-ти век

Намериха тайнствен портрет на шотландска кралица, скрит зад живописна картина от 16-ти век - изображение

Мистериозен и недовършен портрет на жена, за която се смята, че е шотландската кралица Мария I е открит при реставрация на картина от 16-ти век. Докато изследват изображението на сър Джон Мейтланд, лорд-канцлер на Шотландия, учени от Лондон се натъкват на скрития и мистериозен женски образ.

картина на Мария Стюърт

"Открихме тази находка благодарение на рентгеновата технология, с която работихме. Черно-белият образ, който изниква зад портрета на мъжа, носи чертите на реално съществуващи портрети на кралицата", обяснява Керълайн, която е учен към Института по изкуства Кортоулд, Лондон.

Учените използват рентгенови лъчи, които преминават през слоевете боя, но не могат да проникнат през тежки метали като оловен карбонат, който използват за скицирането на изображението.
След като изследва в детайли произведението, екипът стига до заключението, че скритата жена действително е Мария I, а художникът е близък на кралското семейство.

картина на Мария Стюърт

Произведението е създадено от придворния художник Адриан Вансън през 1589 г. Картината е нарисувана по поръчка за сина на кралицата – крал Джеймс VI - две години след смъртта на майка му. Непосредствено след екзекуцията Адриан скрива лицето на кралицата зад образа на мъжа. Художникът превръща роклята на кралицата в черен дублет (дреха) на лорда, и прерисува дясната й ръка в негова дясна ръка.

Цялостната визия също е ориентир при изследването на личността на Мария I. Шапката настрани, ръцете на кралицата, които са положени на кръста, както и роклята с квадратно деколте, са типични за нейния стил.

картина на Мария Стюърт

"Находката показва, че картини на Мария са рисувани и вероятно излагани в Шотландия по същото време, когато тя е обезглавена", споделя Дейвид Тейлър, който е куратор на британския Национален фонд за изкуство.

Мария Стюарт – кралицата с две корони

Мария Стюърт

Нейната история е една от най-трагичните в историята - приказка за блясък, отвличане, изнасилване, убийство, предателство, лишаване от свобода, заговор, позор и фатален край. Тя е родена под името Мария Стюарт и е единствената законна дъщеря на Джеймс V, крал на Шотландия. Баща й умира шест дни след нейното раждане и така Мария става новата кралица на Шотландия. На 17-годишна възраст момичето се жени за Франсоа II и става кралица на Франция. Когато е на 18 години съпругът й умира и тя се завръща в Шотландия. За участието си в заговори срещу английската кралица Елизабет I Стюърт е осъдена за държавна измяна и е екзекутирана.

източник: bbc.com; independent.co.uk

снимки: dailymail.co.uk

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиРецептиЛюбопитно