Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Картините, които Пабло Пикасо завеща на света – част 2

Картините, които Пабло Пикасо завеща на света – част 2

Картините, които Пабло Пикасо завеща на света – част 2 - изображение

"Когато бях малък, майка ми казваше: Ако станеш войник, ще стигнеш до генерал. Ако станеш свещеник, ще бъдеш папа. Аз исках да бъда художник и станах Пикасо."

Пабло Пикасо е безспорно един от гениите на ХХ век с неподправен и характерен стил, който трудно може да сбърка всеки ценител на изобразителното изкуство. През 1881 г. на този ден в Малага, Испания се ражда най-добрият и най-скъпият художник за последните 100 години. Пикасо завещава на света една богата палитра от творби, които вълнуват и карат човек да се замисли какво всъщност вижда.

Но кои са шедьоврите, с които ни омагьосва този гений?  Разберете с нас!

"Тримата музиканти" (1921)

Тримата музиканти

Под името "Тримата музиканти", Пикасо сътворява и колаж, и картина върху маслено платно.
Но и двете творби са необичайно големи за кубинския му период. 

Някои от критиците интерпретират платното като носталгични спомени от ранното творчество на художника. В тази творба са изобразени три фигури – на палячо, трагик и монах. Пикасо рисува себе си( в центъра), както и двама негови приятели - поетите Макс Якоб и Гийом Аполинер. Картината се намира в Музея за модерни изкуства в Ню Йорк. Със същото име има и друго негово произведение от същата година и със същите персонажи. Тя се намира във Музея на изкуствата във Филаделфия.

Друг аргумент обаче свързва творбата на Пикасо с работата му за руския балет и идентифицира героите с по-нови приятели. Така или иначе, костюмите на фигурите със сигурност носят духа на традициите в италианския популярен театър.

"Trois femmes à la fontaine" - "Три жени през пролетта" (1921 г.)

Три жени през пролетта

Пикасо прави внимателни проучвания в подготовката за тази картина (най-амбициозната му класическа творба). Той се позовава на по-ранните творби на Никола Пусен и Жан Огюст Доминик Енгър - титани на класическата живопис, но също така се вдъхновява от гръцката скулптура, а масивната тежест на фигурите е много силно изразена. Мрачното излъчване на фигурите може да бъде обяснено с тогавашното безпокойство във Франция, породено от оплакването на загиналите по време на Първата световна война.

"Grand nu au fauteuil rouge"(1929) 

картина на Пикасо

Когато работата на Пикасо попада под влиянието на сюрреализма в края на 20-те години на 20-ти век,  формите му често са придобивали топящи се, органични контури. Тази творба е завършена през май 1929 г., по същото време сюрреалистите са акцентирали вниманието си върху начина, по който грозните и отвратителни образи могат да осигурят път към несъзнаваното.

Смята се, че картината изобразява бившата танцьорка Олга Хохлова, чиито отношения с Пикасо се разпадат около това време.

"Acrobate à la boule" -"Момиче върху топка"

Момиче върху топка

През 1905г. по време на Розовия период Пикасо създава "Момиче върху топка" – първата творба от класическия му период. На платното той изобразява слаба гимнастичка, която се упражнява върху цирков номер. Момичето се опитва да запази баланс на топка, докато до нея седи величествена фигура на мъж, който си почива. В основите на композицията е вътрешният драматизъм чрез съпоставяне на контрастите – цирковите реквизити (топката и кубът) са противоположности, както й движенията на акробатката и неподвижността на атлета.

"Buveur d'Absinthe "- "Любителката на абсент"

Любителката на абсент

Изящност и тъга олицетворява картината на Пикасо – "Любителката на абсент". Той я създава по времето, в което абсентът е на мода във Франция, а художникът живее в Париж. В столицата на Франция той започва да твори в сини краски и тъмнолазурни оттенъци.

"Les femmes d`Alger" (Version "O") - "Алжирски жени"

Алжирски жени

Творбата "Алжирски жени" се смята за шедьовър – тя е една от най-скъпите картини на гения. В смесица от абстракция и реалистични шаржове Пикасо представя четири жени с голи гърди.

"Момчето с лула"

Момчето с лула

"Момчето с лула" е също една от най-скъпите му картини. През 2004г. тя е продадена за 104 милиона долара. Когато е на 24 години, той рисува картината, след като се установява в Монмартър, Париж. В едно от първите произведения през Розовия му период, Пикасо представя работещо момче, което в лявата си ръка държи лула.

Вижте първа част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: m.theartstory.org; Уикипедия

Снимки: pablo-ruiz-picasso.net; ecritscrisdotcom.wordpress.com; flickr.com; pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиРецептиЛюбопитно