Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби 5 филма за хора, влюбени в книгите

5 филма за хора, влюбени в книгите

5 филма за хора, влюбени в книгите - изображение

Истинските ценители на книгите винаги ще предпочетат история, поднесена на хартиен носител, отколкото на екран. Но все пак живеем в модерен свят и понякога и на най-заклетия читател му се приисква да релаксира с приятен филм, представящ хубава и смислена история. А най-предпочитаните за четящите хора, разбира се, са тези филми, в които основно пространство за разгръщане на сюжета са книжарници и библиотеки, а самите екранизации са вдъхновени от някой утвърден класически роман.

Затова ви представяме тези 5 филма, които биха разтопили сърцето на всеки човек, влюбен в книгите.

Книжарницата (2018)

 Действието е разгърнато през 1950 година. Главната героиня, Флоренс Грийн, е заклет библиофил във всеки смисъл на думата. Тя се мести в малко крайбрежно градче в Англия, където иска да отвори собствена книжарница. Оказва се обаче, че страстта й към книгите не е споделена с влиятелен местен гражданин, който прави всичко, за да закрие бизнеса й. Само Флоренс може да отвори очите на жителите, за да им покаже колко магични могат да бъдат книгите.

Филмът е базиран върху прекрасната книга "Книжарницата", написана от Пенелопе Фицджералд.

Черинг Кросроуд 84 (1987) 

Извор за вдъхновението, пораждащо филма "Черинг Кросроуд 84", е високо цененият мемоар на Хелън Ханф. Сюжетът на филма се центрира около кореспонденцията между Ханф, американка, обичаща романи, и Франк Доел, англичанин, продаващ книги. Завръзката започва, когато дамата се обръща към британеца, за да издири много рядка книга. Това, което получава обаче, е 20-годишно приятелство, изразено и съхранено в кореспонденция с изключително вариативна тематика. Двамата споделят мнението си по въпроси, свързани с литература, модерна култура, история, та дори и йоркширски пудинг.

Смешно лице (1957)

 В този мюзикъл се разгръщат ролите на Дик Айвъри, харизматичен фотограф, специализирал във висшата мода, и Джо Стоктън, библиофил и служител в книжарница.

Когато Дик прекъсва работата на Джо с изненадваща фотография, той неволно запаметява в снимка момента, който ще промени живота и на двама им.

Нотинг Хил (1999)

 Уилиям Такър има книжарница, от която лъха чар от миналото. Живеещ в средната част на района Нотинг Хилл, вече разведен, той живее с небрежния си, но верен съквартирант, и по всичко личи, че му липсва любов.

Всичко това се променя, щом Ана Скот (най-голямата холивудска звезда) влиза в книжарницата му.
"Нотинг Хил" е класическа романтична комедия от 90-те, избуяваща от книжен чар.

Литературният клуб на Джейн Остин (2007)

 Заглавието на адаптацията от 2007 година говори достатъчно ясно за себе си. Накратко, две жени основават литературен клуб, посветен на книгите на Джейн Остин, за да създадат една комфортна атмосфера за наскоро разведената им приятелка. С помощта на учител, дъщерята на въпросната приятелка и един книжен плъх, групата се оборудва с шест от най-известните романи на Остин. Това, което не очакват обаче е, че именно прословутата писателка ще подпомогне изключително много живота на всички тях.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: realsimple.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиСпортАнкетиЗдравни съветиИсторияРецепти