Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 5 психологически причини да сте пристрастени към Facebook и 5 начина да се справите с това (1 част)

5 психологически причини да сте пристрастени към Facebook и 5 начина да се справите с това (1 част)

5 психологически причини да сте пристрастени към Facebook и 5 начина да се справите с това (1 част) - изображение

Да, вече има такава диагноза! Учудени ли сте? Огледайте се наоколо, колко хора, които не гледат в екрана си виждате?

Първата стъпка да се пречупи всеки лош навик е да се разберат психологическите мотиви, които ви насочват именно към този навик. По-долу са пет общи такива, предоставени от Даниел Вален, автор, който се възстановява от своята зависимост към социалната мрежа.

1. Скролването във Facebook е симптом на отлагане.

Facebook разчита на вашата склонност да отлагате, включвайки поток от новини с безкрайно превъртане. Без значение колко далеч надолу отивате, винаги ще има повече мемета и статуси, които да ви разсейват от това, което трябва да правите.

По този начин, може да бъде полезно да промените възприятието си за Facebook. Вместо да гледате на това като място за социализация или убиване на времето, рамкирайте Facebook като враг на вашата продуктивност и предназначение. Не звучи толкова примамливо сега, а?

2. Прекаленото споделяне във Facebook е симптом на самота или нерешителност.

Facebook наподобява скучното телевизионно риалити шоу, което е на екрана през целия ден. Наистина ли трябва да покажете на всички това, което сте яли за обяд? Съмняваме се. Вие не споделяте такива тривиални подробности, за да добавите стойност към живота на хората. Вие го правите, защото сте самотни и отчаяно искате одобрение.

Търсенето на мнението на вашите приятели може да е знак за нерешителност или ниско самочувствие. Ако получите лош съвет, тогава можете удобно да обвинявате някой друг, като по този начин защитавате вашето его.

3. Facebook воайорството е симптом за неуместна привързаност или нездравословни личностни сравнения.

Facebook прави лесно да бъдете воайор. Има две основни причини за това да сте воайор и нито една от тях не е красива. Ако ровите в профила на бившия си, тогава вие вероятно живеете в миналото. Потърсете професионална помощ, ако имате проблем с отръскването от идеята за това.

Ако сърфирате в профила на някой, по който си падате, тогава ще бъде по-добре бъдете активни. Изпратете му обмислено съобщение, за да започнете разговор. Ако върви добре, поканете го на среща. Воайорството също може да бъде форма на самоналожено нещастие. Трудно е да се устои на човешката нужда да се сравняваме с останалите. Facebook прави това достъпно и удобно.

4. Обсесивната проверка на Facebook уведомленията си е симптом на нетърпеливост или нагаждане.

Facebook се възползва от желанието ви за незабавно удовлетворение. Вашият мозък получава прилив на допамин всеки път, когато видите, че имате известие. Допаминът е химично вещество в мозъка ви, което ви кара да търсите удоволствие от неща като храна, секс и наркотици.

Удоволствието звучи хубаво на теория, но допаминът е отговорен и за саморазрушително поведение. По този начин, да се превърнете в роб на уведомленията си може да унищожи вашия самоконтрол за нула време. Ако това не е достатъчно лошо, човешкото желание да се харесаме и да бъдем приети също е замесено. Всеки път, когато получите "Like", мозъкът ви разпознава това като знак, че някой ви харесва. Поддържайте това и ще се превърнете в "наркоман", който отчаяно чака някой да вдигне палец

5. Обсесивното рефрешване (обновяване) на вашата Facebook емисия е симптом на страх от пропуск.

Facebook разрушава фокуса ви на основата на страха ви от това да пропуснете нещо. Може би проверявате емисията си по време на среща, защото не искате да пропуснете всички интересни новини. Проверявате съобщенията си, докато шофирате, защото някой приятел може да има нещо вълнуващо за споделяне, пренебрегвайки факта, че може да катастрофирате с колата си, заради това. Възможностите са безкрайни, така че напълно си заслужава. Това беше сарказъм, ако не забелязахте. Драматизмът целеше да покаже колко безразсъдно е това поведение.

ВИЖТЕ 5 НАЧИНА ДА СЕ ИЗБАВИТЕ ОТ СВОЯТА ПРИСТРАСТЕНОСТ ТУК >>>

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияНовиниСоциални грижиАнкетиСнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаСпециалистиХранене при...ИсторияОрганизацииСпортЗаведенияНормативни актовеИнтервютаТестовеЛеченияОбразованиеБотаника