Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Как 5-дневна почивка от Фейсбук влияе на мозъка ни

Как 5-дневна почивка от Фейсбук влияе на мозъка ни

Как 5-дневна почивка от Фейсбук влияе на мозъка ни - изображение

Сезонът на почивките е почти в разгара си и ако сте късметлии ви престои пътуване до дестинация, далеч от рутинните ви занимания. Имате една основна цел и тя е релаксация. Съгласно новите проучвания си струва да помислите за ваканция без Фейсбук.

По-малко социални медии, по-малко стрес

Напоследък Фейсбук често присъства в новините поради скандалите за неприкосновеност на личните ни данни. Редица проучвания показват и нещо друго: сайтът влияе негативно върху настроението и нивата ни на стрес, а една кратка почивка от социалната мрежа може да се окаже невероятно ценна. Последното изследване в тази насока е проведено от австралиеца Ерик Ванман в Университета в Куинсланд и публикувано в журнал за социална психология. За проучването екипът на Ванман събира 128 активни Фейсбук потребители в лаборатория, в която са проведени задълбочени тестове върху настроенията, нивата на стрес и удовлетвореността им от живота, който водят.

Специфично е, че изследователите използват проба от слюнка, за да измерят нивата на кортизол при агентите (хормон, който обикновено се свързва с нивата на стрес в организма). След края на тестовете инструктират половината изследвани субекти да не използват Фейсбук за една седмица.

Социални медии

Отправената към участниците забрана предизвиква негативни реакции. "Социалният ми живот ще приключи, ако не мога да прибягвам до Фейсбук", са думите на един от тях, когато е помолен да опише емоциите, които условието да не използва социалната медия предизвиква у него. Пет дни по-късно, доброволците се връщат в лабораторията за повторна група тестове. Те споделят, че качеството на социалния им живот се е понижило. Но това, което също се е понижило, е нивото им на кортизол.

И докато този спад във физиологичен маркер на стреса е интригуващ, не е достатъчно убедителен. Възможно е лицата да предприемат повече разходки, например, за да запълнят времето си. Това би понижило нивата на корнизол; но вероятно ще си изградим по-цялостно мнение по въпроса, ако обърнем внимание и на други проучвания. 

Още през 2015 г. изследователи от т.нар. Институт на щастието в Копенхаген предизвикват 1000 датчани да напуснат Фейсбук за седмица. След края на посоченото време нивата им на стрес са понижени с 55% и участниците докладват за подобряването на общуването лице в лице.

Откритията не могат да се считат за изцяло неоспорими, но имаме сериозни свидетелства, че Фейсбук – с безкрайния си парад от ласкателства и прикрита надпревара за социален статус – има негативен ефект върху нивата на стрес. Добрата новина е радикално да пренареждаме социалния си живот, за да се борим с негативните психологически последици от употребата на социална медия. Съгласно австралийското проучване, 5-дневна почивка е напълно достатъчно време, в което мозъка ви да се възстанови от стреса. Професорът по компютърни науки Кол Нюпорт предлага дългосрочно решение: откажете се от Фейсбук за един месец, за да отделите тази част от социално-медийните навици, която действително ви липсва от нехайното, безсмислено скролване.

"В края на 31-дневния период", обяснява той, хората могат да започнат "възстановяване на дигиталните си животи като започнат на чисто – обвързвайки се само с тези технологии, които ги мотивират."

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: curiosity.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиНовиниПсихологияСоциални грижиЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиИзследванияСпециалистиСпортКлинични пътекиНормативни актовеИсторияЛеченияЗаведенияОрганизации