Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 13 изоставени замъка и историята зад тях (част 2)

13 изоставени замъка и историята зад тях (част 2)

13 изоставени замъка и историята зад тях (част 2) - изображение

През Средновековието замъците са били непроходими крепости, но в наши дни много от тях са се превърнали в зловещи и тайнствени руини.

Голяма част от дворците са изоставени преди много векове, но сякаш още звучи призрачното ехо на рицарите, обитавали сградите и войските, водили битки в тях.

Тук може да разгледате някои от най-впечатляващите средновековни постройки, излъчващи страхопочитание и величие.

Фасил Гебби - Гондар, Етиопия

Фасил Гебби

Заобиколен от над 900-метрови стени, Фасил Гебби е бил масивен град-крепост през XVI и XVII в., побиращ в себе си църкви, библиотека и замъци. В него е живял етиопският император Фасилидес, а до 1864 г. е център на етиопското правителство, според данни от ЮНЕСКО.

Комплексът е понесъл тежки загуби, поради лошо стопанисване през периода от 1930 - 1936 г. ЮНЕСКО се заемат с реставрирането и опазването му, което продължава и до днес.

Шамполион Палас - Кайро, Египет

Шамполион Палас

Построен през 1899г. и ситуиран в настоящия град Кайро, палатът е бил дом на принц Саид Халим Паша, до момемна, когато бива изпратен на заточение след Първата световна война, поради връзките му с османците. После сградата е превърната в елитна мъжка гимназия, но вредите, които се нанасят върху децата в училището, води до неговото затваряне.

Замъка Данстенбург - Англия

Данстенбург

Ърл Томас от Ланкастър, барон на крал Едуард ІІ, построил замъка Данстенбург като символ на омраза към владетеля през 1313 г. След влошаването на отношенията им, баронът издига крепостта, за да се защити от евентуални нападения. А размерът и величието на сградата са били своеобразен жест на подигравка към краля.

Неговата военна опозиция остава безуспешна. Няколко години по-късно бива екзекутиран.

Джон Гонт придобива замъка, който по-късно е обсаден по време на войните на розите (поредица от английските граждански войни за контрол над трона) и никога не възстановява предишната си слава.
Сега замъкът е туристическа атракция, управлявана от "National Trust", които предлагат още и "призрачни" разходки, както и наблюдения на дивата природа в околността.

Замъкът Кричиет - Гвинед, Уелс

Кричиет

Голяма част от историята на постройката е мистерия. Единственото сигурно е, че е издигната през XIII век. от Ллювелин Велики, принц на Гуинад. По-късно бива използван за затвор, в който е хвърлен един от синовете на Ллювелин, изпратен там от собствения си брат.

Замъкът е изгорен през XV-ти век, по време на последния голям уелски бунт срещу англичаните.

Замък Карю - Пембрукшър, Уелс

Карю

Ситуиран на брега на река Карю, замъкът е построен през XII век. от сър Никълас Карю, който е бил офицер от висок ранг.

След като много от собствениците му са били екзекутирани за измяна или бива затваряни от различни монарси, замъкът е изоставен през около 1686г.

1983г. National Park Authority започва реставрирането му, което е вече завършено. Сградата е изцяло реновирана и отворена за посетители.

Замъкът Пидхирци - Лвовска област, Украйна

Пидхирци

Построен е от полския военен командир, Станислав Конецполски, през XVII век. Архитект на сградата е италианецът Андреа дел Акуа, а укрепленията са продукт на известен френски дизайнер.

Сградата е приютявала художествени и военни колекции, а също така е била домакин на не един бал.
Новите й собственици обаче не успяват да защитят сградата. Тя бива ограбвана и занемарена. По-късно става санаториум за болни от туберкулоза. След всичко това, през 1956 г. избухва пожар, който нанася и последните тежки повреди на замъка.

Работата по възстановяване на сградата започва около четири десетилетия по-късно. Сега някои части от имота се използват за различни мероприятия и художествени изложения.

Замъкът Саммесано - Тоскана, Италия

Самесано

Замъкът е издигнат върху останки от XVII в. През 1853г. Маркиз Фердинандо Ксименес Панчатики възстановява цялостния комплекс. След смъртта му, фасадата се използва като луксозен хотел, който, поради фалит, бива затворен и изоставен през 90-те години на миналия век.

Организация, наречена "FPXA Committee" рабти по възстановяването му, макар и голяма част от впечатляващата му архитектура и цветни дизайни да са непокътнати.

Първа част на статията можете да прочетете ТУК >>>

Редактор: Милена Минчева

Източник: thisisinsider.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИстория