Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих 21-ви век: Архитекти строят замък със средновековни материали

21-ви век: Архитекти строят замък със средновековни материали

21-ви век: Архитекти строят замък със средновековни материали  - изображение

Искате ли да се върнете в миналото и да видите как се строи замък? Е, вече не ви е нужна машина на времето. Вижте защо!

Преди повече от 20 години група архитекти и доброволци решават да започнат работа по един необичаен проект, който към днешна дата се превръща в най-големият археологически експеримент в света.

средновековен замък

Навътре в горите на Бургундия, Източна Франция, се намира замъкът Геделон. Макар и незавършен, той се радва на небивал обществен интерес. През 1998 г. група доброволци обединяват усилията си и започват работа по изграждането му. Проектът е дело на съвременен архитект, но се основава на типичен френски замък от епохата на Филип Огюст.

средновековен замък

Процесът на реконструкция е трудоемък, понеже се използват материали и инструменти, които са характерни за 13-ти век.

средновековен замък

Научен консултативен съвет от историци, археолози и архитекти чертае планове на мястото. От описания на редки книги се проучват различни техники за построяване на масивната сграда. Използват се и записки на древни строители, които работят с подобни съоръжения и инструменти през Средновековието.

средновековен замък

Всеки ден строители одобряват ежедневен план за строеж, след като предварително майстор-зидар скицира детайли от съвременни замъци. Работи се с точност и прецизност, за да може чрез всеки един детайл да се усети атмосферата на Средновековието. По предварителен план масивната сграда трябва да има шест кули - по една на четирите ъгъла и две на подвижния мост.

средновековен замък

Цели двадесет и пет години са необходими, за да бъде изграден новият френски замък, а потокът от ентусиасти, които да помагат в изграждането му, се увеличава ежедневно. През лятото се набляга на строителните дейности във външната част, а през зимата се работи по вътрешните детайли.

средновековен замък

Макар и в процес на строеж, недовършеният шедьовър привлича вниманието и на туристите. Всяка година той посреща 300 000 пътешественици, които имат възможността да се разхождат и говорят с работниците.
„Чак сега осъзнавам колко е трудно да се построи нещо толкова масивно и величествено. Поздравления за всички доброволци. Това, което правят, е невероятно и вдъхновяващо. Красиво е да видиш как изграждат с ръцете си нещо, което е съществувало в миналото“, споделя една от туристките.

средновековен замък

Проектът Геделон е високо ценен и в академичния свят. Експертите са очаровани, че благодарение на експеримента се откриват редица средновековни строителни техники и материали, които не са били известни досега.

източник: bbc.com; businessinsider.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимки