Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Невероятните защитни механизми на средновековните замъци

Невероятните защитни механизми на средновековните замъци

Невероятните защитни механизми на средновековните замъци - изображение

И така, живеете в Средните векове и сте един от малкото късметлии, които могат да си позволят замък. Проблемът с този имот е, че може да се окаже особено изкушаващ за превземане. Ако искате да запазите това, което е ваше, ще ви трябва нещо повече от дебели стени или дълбоки ровове.

При защитата срещу обсада има много други неща, от които трябва да се притеснявате, освен дали стените ви могат да устоят на катапулти или не. Съществуват редица оръжия, които нападателите могат да използват срещу вас, като е добре да проектирате замъка си устойчив срещу всяко едно от тях.

Мот и бейли: Ако сте били в Англия между IX и XI век, вероятно няма да разпознаете този тип замъци. По онова време те дори не са били от камък; само дърво и слама. Все пак са следвали основния план, познат като "мот и бейли", който ще остане популярен и векове по-късно. Мотът е хълм, изкуствен или не, на чиито връх се строи основната крепост. Бейли са заградените със стени сгради, разположени на полето долу, които осигуряват на стрелците ви свободата да стрелят по всички нападатели.

Ровове: Една от определящите особености на мот и бейли е канавката около него, която би затруднила дори изкачването му. Този ров понякога е бил пълен с вода за подсилване на укреплението. В един момент думата мот ("motte") се преобразува в ров ("moat"). Неговото предназначение е да моделира бойното поле съвместно с други характеристики на защитата.

Барбакан: Поради рова (заедно с подвижните мостове, герсове и т.н.) защитниците могат да бъдат сигурни за това кои части от замъка е най-вероятно да привлекат вниманието на нападателите. Тук идва и мястото на барбаканът. Той може да бъде в различни форми, но основната му функция е да надвишава височината на стратегическите зони на укреплението.

Замък

Повдигнати врати: Поставянето на вратата високо над земята е чудесно допълнение към останалите защитни механизми. И докато последните получават повече внимание, а високите врати често са подценявани, те все пак са почти универсална характеристика на замъците. Но как да използвате врата, която е четири метра над земята? В мирно време, вратите от този тип разполагат с рамки и подвижни дървени сълби, които да ни отведат у дома.

Местоположение: Може би най-важната част от защитата на средновековния ви замък се решава преди полагането на първата основа. Замъкът Доувър (който все още можете да посетите днес) е пример за предимството на местоположението. Разположен на върха на известните Бели скали, той е изключително труден за обсада по суша или море. Този факт се оказва решаващ за историята на Англия през ранния XIII век, когато Франция прави опит да завладее замъка, докато бароните и крал Джон Безземни са заети с Магна харта. През следващите векове крепостта дори се разраства, като продължава да се апаптира към времето.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: curiosity.com

Снимки: curiosity.com, pinterest.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимки