Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции 9 примера от японския етикет и протокол, които ще ви се сторят странни - част 2

9 примера от японския етикет и протокол, които ще ви се сторят странни - част 2

9 примера от японския етикет и протокол, които ще ви се сторят странни - част 2 - изображение

"Страната на изгряващото слънце" е известна със сложните си правила за етикет, протокол и традиции. Повечето от тях може и да ви изглеждат странни, но те строго се спазват в Япония. 

Представяме ви 9 примера от японските етикет и протокол. Съветваме ви да запомните някои от тях, макар и да ви сторят странни. Кой знае? Един ден може да ви се наложи да пътувате до Япония и най-добре е да сте подготвени!

Прием на алкохол

Алкохолът е важна част от японската култура. Японците, без значение от социалния си статус, го консумират в огромни количества. Когато вдигат тост, те изричат звучно "Kampai". Местен професор може да пие със своите студенти, а след това те да го приберат вкъщи. Примерен чиновник, който се покланя на своя бизнес партньор през деня, може да се напие в караоке бар и да повърне върху костюма му. И това е съвсем нормално.

Интересното е, че когато всички се срещат на следващия ден, те се държат така, сякаш нищо не се е случило. В Япония това, което се случва в един бар, си остава в него.

Пари

Японците имат странно отношение към парите: по някаква причина на тях им е неудобно да ги показват на публични места. Поради това ги прибират в специален плик преди да ги предадат или подарят на конкретен човек. Ако такъв плик липсва, ги увиват в бял лист хартия.
Разбира се, не е нужно да правите това в супермаркета, но все пак трябва да знаете следното: не можете да предадете парите си директно на касиера, а само да ги поставите на касата. И всичко това е в името на защитата на личното пространство на човека.

Подаръци

подаръци

В Япония има два сезона всяка година, в които се разменят подаръци: o-chugen (през лятото) и o-seibo (през зимата).
В много страни е обичайно подаръците да се отварят пред гостите. За японците това е знак на алчност и нетърпение. Необходимо е да благодарите и да отворите подаръка, след като гостите си тръгнат. В противен случай може да се стигне до неловка ситуация - японецът да се смути от скромния си дар, след като види какво са ви подарили околните.

Размяна на визитни картички

При размяната на японските визитни картички (наречени "Meishi") се извършва цял ритуал. По време на срещи с бизнес партньори е много важно визитките да не са изписани само на английски език. От другата страна имената и телефоните трябва да са посочени и на японски език. Когато подавате визитка, се уверете, че тя е обърната нагоре с надписа на японски. Предаването трябва да започне от най-старшия към най-младия. Когато размяната приключи, изчакайте няколко секунди, преди да приберете картичката в джоба или портфейла си.

Не забравяйте да се поклоните накрая.

След бизнес среща

след среща

В Япония клиент или бизнес партньор се ползва с огромно уважение. След приключване на бизнес среща всички японци, които са участвали в нея, изпращат до вратата или асансьора чуждестранните си партньори като се покланят непрекъснато, докато вратите не се затворят.
Има редица случаи, при които след бизнес среща няколко делегации се сблъскват едновременно и околните често остават смутени. Японците от новото поколение смятат, че това е малко пресилено и често игнорират този ритуал.

Вижте първата част ТУК

източник: brightside.me

снимки: duncansensei.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиИсторияНовиниСпортЛюбопитноДиетиАлт. медицинаРецепти