Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции 9 примера от японския етикет и протокол, които ще ви се сторят странни - част 1

9 примера от японския етикет и протокол, които ще ви се сторят странни - част 1

9 примера от японския етикет и протокол, които ще ви се сторят странни - част 1 - изображение

"Страната на изгряващото слънце" е известна със сложните си правила за етикет, протокол и традиции. Повечето от тях може и да ви изглеждат странни, но те строго се спазват в Япония. 

Представяме ви 9 примера от японските етикет и протокол. Съветваме ви да запомните някои от тях, макар и да ви сторят странни. Кой знае? Един ден може да ви се наложи да пътувате до Япония и най-добре е да сте подготвени!

Поздрави

поздрави

Японците никога не подават ръка, а се покланят. Колкото по-високо в социалната йерархия стои един местен, с толкова по-нисък поклон трябва да го поздравяват околните. Ако сте турист, ви съветваме просто да кимнете с глава. Това е неформален поздрав, с който японците разбират, че сте чужденец.

Докосване

докосване

В Япония се смята за непристойно и грубо да гледате хората в очите, а дори и не си помисляйте да ги докосвате. Всеки японец уважава личното пространство на другия. Ако посещавате страната, не си позволявайте никаква интимност с местните, освен ако те не подадат първи ръка например.

В асансьора

асансьор


Оказва се, че дори в асансьора има протокол, по който хората да влизат в него. Ако сте първият, който прекрачва прага на празен асансьор, вие автоматично ставате отговорник и трябва да стоите близо до контролния панел. Важно е да задържите вратата отворена, докато всички останали влязат. Повтаряйте това на всеки етаж, на който асансьорът спира. Трябва да сте и последният, който да го напусне и то много бързо. Ако сте турист в Япония, съветваме ви да не сте сред първенците! Отговорността не е малка.

В метрото

в метрото

В метрото има някои забрани, които японците спазват.
Говоренето не е разрешено дори и по телефона (само sms). Неловко и непрепоръчително е да се взирате в другите пътници. Не е прието и да отстъпвате мястото си на възрастни хора, дори ако те едва ходят. За тях има седалки, обозначени със специален знак, както и за хора с увреждания и бременни жени. Не бива да заемате тези места, освен ако не принадлежите към някоя от изброените категории.

Вижте втората част ТУК

източник: brightside.me

снимки: duncansensei.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлИсторияНовиниСпортЛюбопитноДиетиАлт. медицинаРецепти