Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 11 мистерии, свързани с известни забележителности, които вероятно не знаете – II част

11 мистерии, свързани с известни забележителности, които вероятно не знаете – II част

11 мистерии, свързани с известни забележителности, които вероятно не знаете – II част - изображение

Всички знаем по нещо за тези чудеса на изкуството и архитектурата. Но ако проучим историята им по-отблизо, ще открием, че много от тях крият повече тайни, отколкото си мислите.

Оригиналният вид на Сфинкса

Големият сфинкс в Гиза е най-старата статуя в света. Първоначално тя била оцветена в ярки цветове, от които днес са останали малки участъци зад ушите. Той също така е имал нос и церемониална брада. Остатъци от тях могат да се видят в британски и египетски музеи. Някои специалисти смятат, че Сфинксът отначало е имал лъвска глава, а човешкото лице е било издялано много по-късно, което би обяснило разликата между пропорциите на гигантското тяло и малката глава.

Създаването на наклонената кула в Пиза

Известната кула крие много тайни. Всеки знае за нейния наклон, но никой кой всъщност е построил камбанарията на катедралата в Пиза. Една от причините за тази мистерия е фактът, че е строена близо 200 години. Историците смятат, че планът й е създаден от Бонано Пизано, но по-вероятният кандидат за авторските права е Диотисалви, който е проектантът на баптистерия, намиращ се до кулата, който е построен в същия стил.

Лицето на Рембрандската Даная

Рембранд започнал да рисува Даная две години след като се оженил за Сасика ван Юленбург. Художникът е изобразявал съпругата си в много от своите картини и дълго време учените не знаели защо Даная не прилича на Сасика, както други героини от творбите му от 30-те години на XVI век. Нещо повече, стилът на тази картина е по-близък до стила на много от по-късните му творби. Едва наскоро бе открито обяснението на тази загадка. Когато изследвали картината с рентген, приликата на женската фигура от картината на Рембранд със съпругата му била много по-ярка. Изглежда картината била преправена след смъртта на половинката му, по времето, когато той ухажвал друга жена – Гертие Диркс. Чертите на Даная били променени по такъв начин, че да съчетават лицата на двете му любими.

Името на най-известната туристическа атракция във Великобритания

Названието "Биг Бен" не се отнася за цялата кула в Британските камари на парламента, а само за огромната камбана в нея. До септември 2012 г. официалното название на структурата било "Камбанарията на двореца Уестминстър". Днес  тя се казва "Кулата Елизабет". В наши дни вече никой не знае на кого дължим честа за името Биг Бен. Според една от теориите това е прякора на влиятелния мъж, който притежавал леярната, в която е направена камбаната. Според друга теория кулата е кръстена на Бенджамин Каунт, шампион по бокс в тежка категория.

Цветът на моста Голдън Гейт

Мостът Голдън Гейт в Сан Франциско е една от най-сниманите забележителности в света. Споразумението с Военноморските сили за построяването му отнело много време. Когато проектантите най-сетне получили разрешение, военноморският флот пожелал той да бъде боядисан в жълто и черно /на рае/, за да се вижда в условия на мъгла. Накрая архитектът на моста Ървин Мороу убедил военните той да бъде боядисан в тъмнооранжево. Така мостът е не само видим при лоши климатични условия, но и невероятно красив.

Небето в картината Викът

Първоначалното название на легендарната картина от Едвард Мунк е "Викът на природата". Художникът пише в дневника си:

"…внезапно небето стана кървавочервено; спрях, почувствах се изтощен, и се наведох над оградата, видях кръвта и езиците на пламъка над синьо-черния фиорд и града…"

През 2003 г. група астрономи предложили теория, според която яркочервеният цвят на небето, който толкова много впечатлил художника, бил в следствие от епичното избухване на вулкана Кракатао през 1883 г. Тогава огромно количество вулканичен прах било изхвърлено в атмосферата, в следствие на което през следващите няколко години навсякъде по света били наблюдавани невероятно ярки огнени залези. 

Към първа част > > >

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно