Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 11 мистерии, свързани с известни забележителности, които вероятно не знаете – I част

11 мистерии, свързани с известни забележителности, които вероятно не знаете – I част

11 мистерии, свързани с известни забележителности, които вероятно не знаете – I част - изображение

Всички знаем по нещо за тези чудеса на изкуството и архитектурата. Но ако проучим историята им по-отблизо, ще открием, че много от тях крият повече тайни, отколкото си мислите.

Апартаментът на последния етаж на Айфеловата кула

Густав Айфел, човекът проектирал най-известния символ на Франция, построил на последния етаж на кулата апартамент, предназначен за самия него. Той често го използвал, за да си почива и да приема гости. Веднъж дори там водил дълъг разговор с Томас Едисон. Апартаментът се състои от кухня, баня, две спални и всекидневна и разбира се предлага невероятни гледки към цял Париж. Днес той е превърнат в музей, в който дори можете да видите восъчни фигури на Айфел и Едисон.

Счупената верига в краката на Статуята на свободата

Статуята на свободата е подарена на САЩ от френския народ в чест на 100-годишнината от американската революция. Малко от вас вероятно знаят, че тя е дело на скулптура, създал Айфеловата кула – Густав Айфел. Тя символизира свободата, демокрацията и победата над робството. Поради тази причина в краката на статуята има счупена верига – нещо, което повечето туристи пропускат да забележат.

Мона Лиза от Айзелуорт

Добре известен факт е, че много художници са изработвали копия на най-известната картина в света – Мона Лиза, чийто оригинален автор е Леонардо ДаВинчи. Но днес учените смятат, че съществува още една картина Мона Лиза, нарисувана от самия ДаВинчи, което обаче не е копие. Втората версия на известния портрет е нарисувана от малко по-различна гледна точка. Въпреки това е възможно картината да е създадена от друг художник, или дори от няколко. Според няколко специалисти в областта вероятно картината е по-ранна версия на шедьовъра на ДаВинчи.

Капсулата на времето в планината Ръшмор

По време на изграждането на този известен исторически мемориал, архитектът Гъцън Боргулум искал да създаде Зала на хрониките зад лицето на скалата – тайна зала, в която бъдещите поколения ще могат да разглеждат фундаментални документи, свързани с историята на САЩ. За тази цел той прокопал пещера зад главата на Ейбрахам Линкълн. Скоро след това Боргулум обаче починал и планът му не бил завършен. През 1998 г., повече от 50 години след смъртта му, копия на важни документи и мемоари на различни президенти били положени в недовършената зала, която днес е превърната в капсула на времето.

Матерхорн в Дисниленд

Тази атракция в Дисниленд е проектирана и кръстена на известния връх в Алпите, който се намира на границата между Швейцария и Италия, и е първото тунелно стоманено влакче. Но не само. На върха има малка стая, подобна на килер, използвана като платформа и зона за разпускане от катерачите: разполага с баскетболен кош, табло и мрежа, прикрепени към дървено стълбище. Катерачите и работниците прекарват времето си там, когато се подготвят за изкачване или когато времето е лошо.

Към втора част > > >

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно