Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 11 здравословни мита – разбити, II част

11 здравословни мита – разбити, II част

11 здравословни мита – разбити, II част - изображение

Хората, които се грижат за своето тяло и начина, по който изглеждат, често сравняват едни храни с други според това колко е полезна всяка от тях. Но в много от случаите не сме достатъчно осведомени и вярваме на митове и клишета. Вижте някои от тях.

Пуканките са нездравословни

Учените доказаха, че пуканките, приготвени чрез горещ въздух, са здравословна и полезна храна. Една купичка пуканки съдържа почти два пъти повече антиоксиданти, наречени полифеноли, отколкото всеки плод или зеленчук. Нещо повече, пуканките съдържат фибри, които са полезни за вашето здраве.

Разбира се, не е препоръчително да се тъпчете с пуканки, защото все пак са калорични.

Сиренето е враг на хората на диета

Според повечето диети трябва да забравите за сиренето и кашкавала, защото съдържат много мазнини и калории. Въпреки това е добре да ги консумирате дори при най-стриктните режими, защото кашкавалът съдържа повече калций от повечето от другите млечни продукти.

Също така сиренето и кашкавалът съдържат линолова киселина, която предотвратява натрупването на мазнини и ви помага да загубите тегло.

Алкохолът е вреден във всякакви количества

Един от митовете, свързани със здравословното хранене, е, че алкохолът трябва да се избягва, защото консумацията му, дори в умерени количества, е вредна. Но виното например съдържа много полезни вещества. В червеното вино има голямо количество полифеноли, които поддържат кръвоносните съдове в добро състояние. Но си позволявайте само една чаша на вечер.

Здравословните растителни мазнини правят храната по-полезна

Кокосово масло, ленено олио, олиото от тиквени семки… всички тези растителни масла са наистина полезни за всяка балансирана диета. Но много от нас ги използваме за готвене, без да осъзнаваме, че повечето от тях не са подходящи за топлинна обработка. Лененото олио например става отровно при загряване, заради наличието на голямо количество ненаситени киселини.

Някои масла трябва да се консумират само в сурово състояние.

Нискомаслените продукти са по-полезни от пълномаслените

Много хора възприемат загубата на тегло толкова на сериозно, че започват да се хранят само с нискомаслени продукти – които всъщност могат да бъдат много по-калорични от обикновените си заместители. Замислете се върху следното нещо: ако махнете всички мазнини от съответната храна, какво й придава съответния вкус? Обикновено изкуствени добавки и аромати. В допълнение към това, подобни храни съдържат по-малковитамини и полезни вещества.

Всички млечни продукти съдържат мастноразтворимите витамини D, E, A и К. Затова, ако хапвате обезмаслено сирене например, в него няма никакви витамини.

Към първа част > > >

 снимки: brightside.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлДиетиПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ИсторияСнимкиСпортАлт. медицинаРецептиВидеоАнкетиТестовеНовиниЛеченияНормативни актовеБотаникаИнтервютаОрганизацииЗаведенияКалкулаториПроизводители