Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 9 социални експеримента, които ни дават много „храна за размисъл“ - част 2

9 социални експеримента, които ни дават много „храна за размисъл“ - част 2

9 социални експеримента, които ни дават много „храна за размисъл“ - част 2 - изображение

Учени и редица компании провеждат социални експерименти с цел да разберат истинската същност на човека. Понякога участниците нарушават правилата, а действията им са извън всякаква логика. Представяме ви 9 социални експеримента, които водят до неочаквани резултати и ни дават много "храна за размисъл".

Какво ще се случи, ако всеки месец плащат 560 евро на безработните?

Описание: Близо две хиляди души във Финландия получават 560 евро месечно в продължение на 2 години, без да работят. Тези пари се изплащат вместо помощи за безработица, а през това време незаетите си търсят работа. Но дори и да започнат такава или да стартират собствен бизнес, те продължават да получават точната сума пари.

Резултат: При някои участници се наблюдават понижени нива на вреден стрес. Около 560 евро е доста нисък доход за страна като Финландия. Това обаче е стабилен месечен приход, благодарение на който, хората биха могли да избират с какво да се занимават, да започнат собствен бизнес или да продължат образованието си, за да получат по-висока квалификация. Този експеримент помогна на много безработни да осъзнаят какво искат, а след шест месеца да получат работа с по-високи доходи.

Как подкрепата на възрастните се отразява на децата?

9 социални експеримента, които ни дават много „храна за размисъл“

Описание: Учителят разделя децата от един и същи клас на две групи по цвета на очите им. През първия ден на експеримента тези, които са със сини очи, получават редица привилегии, похвали и подкрепа. Техните съученици, които са с кафяви очи, са лишени от всякакво внимание и привилегии. Освен това те е трябвало да носят специални панделки на вратовете си. На втория ден групите разменят местата си.

Резултат: Групата на децата, които са с привилегии, усещат подкрепата на учителя и започват да демонстрират по-високи резултати в класа. В същото време те стават по-арогантни към другите си съученици. Останалите деца се чувстват унижени и започват да изпитват трудности дори при решаването на най-елементарните задачи.

По същия начин стоят нещата, когато групите разменят местата си. Към днешна дата редица образователни институции, занимаващи се със специална педагогика прилагат тези методи.

Какво ще се случи, ако всички чужди продукти бъдат премахнати от рафтовете на супермаркетите?

9 социални експеримента, които ни дават много „храна за размисъл“

Описание: По време на уикенда супермаркет в Хамбург оставя по рафтовете си само продукти, произведени в Германия. Когато отиват да пазаруват, купувачите виждат празните стелажи.

Резултат: Всъщност, тази кампания бе насочена срещу всякакви форми на расизъм, като показа на германските купувачи колко беден ще бъде животът в малка страна, ако тя не си сътрудничи с други държави.

Как музиката в едно такси се възприема от пътниците?

Описание: Таксиметров шофьор сменя стила на музиката в колата си веднъж седмично и наблюдава как това ще повлияе на поведението на пътниците и личния му рейтинг.

Резултат: Когато се пуска рок музика и ретро песни, рейтингът му пада драстично. Рап музиката е непредпочитан вариант от повечето пътници. Определена група от хора се радва на ретро песни. Но най-положителните емоции бяха постигнати при комбинация от класическа музика и малко рок изпълнения. В резултат на това шофьорът решава да пуска само класическа музика. Когато хората я чуват, те не само са очаровани, но и оставят повече бакшиш.

Вижте първа част на статията ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияНовиниЛюбопитноПсихологияСнимкиСпорт