Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 7 социални експеримента, които променят коренно живота на хората - част 2

7 социални експеримента, които променят коренно живота на хората - част 2

7 социални експеримента, които променят коренно живота на хората - част 2 - изображение

Има хора, достатъчно смели, за да разбият стереотипите. Те смело се впускат да променят начина си на живот. Стремейки се да намерят отговори на някои екзистенциални въпроси, както и да вдъхновяват другите за промяна, те провеждат социални експерименти не само със самите себе си, но и с околните. Вижте какви са те!

Семейство живее като викторианска двойка

семейство

Експеримент: Сара и Габриел Крисман решават да се откъснат от действителността и да живеят като хората през Викторианската епоха в Америка в края на 19-ти век. Двамата се впускат в едно различно ежедневие - шият дрехите си сами, както и си приготвят ястия, типични за 19-ти век. Те се къпят, като се обливат с топла вода, а четките им за зъби са от естествен косъм на глиган. Когато се разхождат,  се придвижват с трициклети - типични за епохата. 

Резултат: Този необикновен начин на живот помага на двойката да погледне света от друг ъгъл и да разбере в детайли как са живеели хората преди години. Съпрузите споделят, че голяма част от старите дрехи всъщност са удобни, а ястията изключително вкусни. 

Живот без боклук

Живот без боклук

Експеримент: Беа Джонсън измисля прост начин, с който да реши проблема с боклука в собствения си дом. Тя и семейството й се отказват от нещата, които не могат да бъдат рециклирани: от продукти в опаковки за еднократна употреба, домакински химикали в пластмасови бутилки и други ненужни вещи.

Резултат: Към днешна дата четиричленното семейство не произвежда повече от 1 кг боклук годишно. Беа сама си прави грим, както и произвежда препарати за миене на съдове, прозорци и др. Когато ходи до магазина, майката използва парцалени чанти и стъклени буркани.

Една година без интернет

една година без интернет

Експеримент: Пол стига до заключението, че "нещо му липсва в живота". За да разбере какво, журналистът решава да живее една година в "режим офлайн". Той не използва социалните мрежи или мобилни приложения, а разчита на познатата пощенска кутия. 

Резултат: Започва да пише книга и подобрява концентрацията си. След експеримента той "сърфира" в мрежата по-съзнателно. Пол е на мнение, че интернет е просто инструмент, който трябва да се използва разумно.

Вижте първа част на статията ТУК

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноПсихологияИсторияСнимкиСпорт