Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Фестивалът в Непал, на който хората благодарят на своите кучета

Фестивалът в Непал, на който хората благодарят на своите кучета

Фестивалът в Непал, на който хората благодарят на своите кучета - изображение

Обединеното кралство има склонността да се представя за страна, която е истински кучешки любител. Скорошно проучване, проведено от "American Express", показва, че при приблизително 8,5 милиона кучета, притежавани от британци, населението харчи над 10 милиарда лири за домашните си любимци. В САЩ кучетата получават също толкова специално отношение. Според Американската асоциация за кучешки продукти, общите разходи за любимците възлизат над 60 милиарда долара за 2015 г.

Западният свят определено счита най-добрия приятел на човека за специален член на животинското царство. Имаме породи кучета, които да отговарят на личните ни вкусове, шоу програми като "Crufts", които установяват кое е най-добре изглеждащото, най-интелигентно и покорно куче.

Въпреки това, повечето от тези кучешки любители ще останат с пръст в устата, когато чуят идеята за публичен празник в чест на верните си другари. Не и в Азия. В света на индуизма се провежда годишен фестивал, който почита кучетата като членове на обществото; традиция, която води началото си от ранните години на първото хилядолетие. На втория ден от Тихар, есенен религиозен фестивал в Непал, местното население празнува.

Фестивал в Непал

Diwali (познат също като Фестивалът на светлините) е една от най-важните дати в индуския календар. Тя обозначава триумфа на светлината над тъмнината, истината над лъжите, доброто над злото, и се провежда между октомври и ноември. Фестивалът е в рамките на пет дни, всеки от които отбелязва различни традиции и практики. Преди да се постави начало на събитието от хората се очаква да се подготвят като почистят и украсят домовете и работните си места. През нощта на "Diwali" празнуващите обличат най-хубавите си дрехи, включват diyas лампи вътре и извън домовете си и се молят на Лакшми – богинята на плодородието и благоденствието, преди да затаят дъх за фойерверките.

Фестивал в Непал Фестивал в Непал

Традицията в Непал е отчасти различна. "Diwali" е известен като Тихар и следва приблизително същите стъпки.

На втория ден от фестивала, наречен Кукур Тихар, хората отделят време за почит към любимците си, които са ги подкрепяли с любовта и приятелството си. Кучетата заемат специална роля в индуската култура, в религиозните текстове често присъстват забележителни кучета. Индусите вярват в Сарама – женското куче на боговете, което помага на кучето-крал Инда да възвърне добитъка си, откраднат от група зложелателни демони. Те също вярват в Яма – господар и съдия на мъртвите – който има куче, пазител и пратеник, охраняващо портите към отвъдния живот.

В санскритския епос Махабхарата Юдхищира (кралят на справедливостта) отказва да прекрачи прага на Рая, освен ако не го придружава преданото му куче – бездомно, преди да го осинови. Впоследствие кучето се разкрива като бог Яма и го отвежда в подземния свят, за да види семейството си.

Поради тези и безброй други упования, сред индусите е разпространено вярването, че почитането на кучетата ще им отвори пътя към Рая. Кучетата репрезентират понятието за Дхарма – духовния път към праведността и просветеността, който всеки индус трябва да поеме. Също така вярват, че в деня на Кукур Тихар на кучетата се дават мистични способности да предусетят опасността и че те ще предупредят своите поклонници за предстояща смърт или бедствие.

Фестивал в Непал Фестивал в Непал

По време на Кукур Тихар, всяко куче – независимо дали е домашен любимец или е бездомно – е глезено и възнаграждавано от изгрев до залез слънце. Венец от цветя, наречен малла, се завива около врата му в знак на почит. Той символизира и молитвите, които кучето ще предаде на Яма. Червен знак, познат като тика, се обрисува върху челото на кучето чрез абир – червена боя на прах, кисело мляко и ориз. Символът показва отдадената на кучето почит от индусите до края на деня и едновременно с това го обозначава като последовател на праведния път. Любимата за кучетата част от Кукур Тихар са планините от храна, които получават, която включва мляко, яйца, месо и качествена кучешка храна.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: vt.co

Снимки: vt.co, assets.nydailynews.com, allthatsinteresting.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлАнкетиСнимкиСоциални грижиРецептиЗдравни съветиСпортПсихологияИсторияВидеоЛюбопитноПроизводителиАлт. медицина