Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих 15 от най-изумителните фестивали в света, които трябва да посетите - част 1

15 от най-изумителните фестивали в света, които трябва да посетите - част 1

15 от най-изумителните фестивали в света, които трябва да посетите - част 1 - изображение

Някога искали ли сте да хвърлите кал по хората или да замерите приятелите си с домати? Хиляди приключенци посещават фестивали и състезания по целия свят. Въпреки че живеем в период на глобализация, много традиции по света все още са изненадващи за нас. Но това не означава, че те са по-малко интересни. Нашият свят е пъстър откъм най-изумителните фестивали, които убедени сме няма да ни повярвате, че наистина съществуват.

Фестивал "The Hindu Piercing", Thaipusam

15 от най-изумителните фестивали в света, които трябва да посетите

Най-екстремният и луд фестивал се организира всяка зима в Малайзия и Сингапур. Местните индуси пробиват цялото си тяло и окачват остри куки на гърба си. Те ходят с тежести, наречени "kavadis", прикрепени към телата им за 10 часа. Целият ритуал цели да покаже предаността на религиозните хора и да ги пречисти от всичките им грехове. Това може да звучи нереално, но повече от един милион души участват в тази невероятна демонстрация.

Фестивал прескачане на бебета, Испания

прескачане на бебета, Испания

Фестивалът Ел Колачо се провежда всеки юни в испанското село Кастрило де Мурсия. Той е забележителна атракция както за местните жители, така и за туристите. Започва с мъже, маскирани като дяволи, облечени в ярко жълти и червени дрехи и с маска на лицето (бириа), които изпълняват танцова програма първоначално.

След звук от барабани се обявява втората част: дяволите започват да скачат над едногодишни бебета, които са сложени на матраци. С провеждането на този акт се вярва, че бебетата се предпазват от болести, от лош късмет. Смята се че по този начин им се отваря път към небето, което е знак за благополучие, щастие и благоденствие. Въпреки че всичко изглежда като спираща дъха гледка и опасно преживяване, не е нужно да се безпокоите за децата. През последните 400 години ритуалите са били извършвани от професионалисти и нито едно бебе не е пострадало.

Калният фестивал в Борьон, Южна Корея

кален фестивал

Калният фестивал се провежда всяка година. Той не прилича на други минерални извори и курорти и в това се крие неговото очарование. Всеки юли може да се включите във всички видове забавления на брега на Жълто море, което е богато на минерализирана кал. Калнолечебни игри, кални бани, масажи и дори маратон с препятствия с кал, заедно с музикални и танцови състезания - тези дейности привличат хора от цял свят в градчето в Южна Корея. Това е перфектно място да се погрижите за вашето здраве и да се забавлявате на воля.

Калните равнини на Борьон се смятат за богати на минерали и се използват преди всичко за производство на козметика. Всъщност фестивалът е създаден с цел насърчаване продажбите на гама от козметични продукти, създадени от въпросната кал.

 

Фестивал на маймуната, Тайланд

фестивал на маймуната

Сега, когато бебетата са безгрешни, а възрастните са здрави, е време да се погрижим за дивия свят. Това, с което е известен старият град Лопбури, е че всеки ноември се провежда фестивал с плодове в чест на всички маймуни. Над 4000 кг разнообразни тайландски ястия се сервират близо до Кхмерски храм само за тях. Идеята е да се почетат създанията, за които се смята, че носят късмет. Те могат да избират да си похапват, каквото си искат. Любимите им храни си остават плодовете и желираните бонбони.

Празникът се провежда в чест на бог Рама, който е покровител на маймуните и с тяхна помощ побеждавал множество противници.

 

Къде другаде може да видите маймуна, която яде вкусни десерти и пие сода от кутия?

Ла Томатина, Бунал, Испания

Ла томатина

Всяка година градчето Бунал, Испания, е домакин на "Най-големият световен хранителен двубой" – Томатината. За да сте сигурни, че има достатъчно домати за огромната битка, само трябва да изчакате да пристигнат големите камиони, които са пълни с домати. Тълпата няма търпение да се добере до тях. Основната цел е да се снабдите с възможно най-много домати и да хвърлите по възможно най-много участници в боя.

Ла Томатина

  • Съветваме ви да се облечете със стари дрехи и обувки, за които няма да ви е мъчно.
  • Не носете фотоапарати или друга техника.
  • През годините много участници носят очила за гмуркане. Това е чудесна идея, тъй като боли, когато ви уцелят с домат в окото.

Състезание за замръзнала коса, Канада

15 от най-изумителните фестивали в света, които трябва да посетите

В канадската област Юкон всяка година през февруари се провежда международното състезание за замръзнала коса. То се провежда в горещите извори Такини. Правилата са прости: участниците трябва да потопят глава в горещата вода и после за 60 секунди да замразят косите си на минус 30 градуса, за да се постигне ефектът.

Изисква се малко търпение. Щом почувствате, че магията се случва (което отнема известно време), започнете да работите върху прическата си. След това трябва да си направите снимка, а най-добрата от тях ще спечели наградата от 150 долара.
Звучи като перфектна зимна атракция за тези, които не са огромни фенове на ски.

Нощта на репичките, Мексико

нощ на репичките

На 23 декември мексиканският град Оаксака създава най-необичайната коледна атмосфера с помощта на най-малко очаквания зеленчук - репичките. Местните го използват, за да приготвят причудливи фигури и да ги излагат с удоволствие пред минувачите и любопитните туристи. Основната тема е, разбира се, Коледа, но хитрите занаятчии и аматьори не ограничават въображението си. Те създават особени народни сцени от огромните репички, отглеждани специално за фестивала. Фигурите могат да бъдат украсявани още с лук, карфиол, царевица. Освен че победителят получава парична награда, той печели уважението на целия град.

Ден на мълчанието, Бали

ден на мълчанието

Новата година в Бали е напълно различна от това, с което сме свикнали. За разлика от повечето страни, където този празник се посреща с шумни парти и претъпкани от хора тържества, жителите в тази страна се възползват от възможността да посрещнат началото на годината в мир и спокойствие.

В Деня на мълчанието, всички жители на острова (включително туристите) са задължени да следват няколко много строги правила: без огън, без пътуване, без забавление. Тези правила налагат спирането на трафика и електричеството (с изключение на службите за спешна помощ) през следващите 24 часа, за да могат хората да медитират и релакцират на спокойствие, без излишен шум. 

Вижте втора част на статията ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиСоциални грижиРецепти