Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Красивият японски фестивал на мъртвите

Красивият японски фестивал на мъртвите

Красивият японски фестивал на мъртвите - изображение

Всяко лято едно спящо рибарско селце на Химешима почита завръщането на мъртвите у дома. Спазван от цяла Япония, годишният фестивал Обон отбелязва идването на починалите прародители на Земята. Вярванията за връзката между живите и мъртвите са вкоренени в традициите от древни времена, но съгласно изследователите празникът се базира на будистката сутра Urabon-kyo.

Според писанието един от учениците на Буда открил, че майка му обитава Царството на гладните призраци, в което духовете се измъчват от ненаситен глад и жажда в задгробния си живот. Когато отишъл до нея с купа ориз, последният избухнал в пламъци. Буда го посъветвал да остави храна и напитки за починалите си родители, както и дар за монасите на 15-тия ден от седмата луна – този израз на благодарност и уважение щял да ги освободи от адските им мъки.

Дете на японския фестивал Обон Дете на японския фестивал Обон

Верни на сутрата, семейства от цяла Япония се прибират в родните си домове от 13-ти до 15-ти август, (юли в някои региони) за да осъществят серия от ритуали и тържества – както в почит на мъртвите, така и за освобождение на неспокойните духове, като гладните призраци, от страданието им.

Традиционно, тридневното празненство започва с mukaebi – светлини от огън и фенери, които да предвождат мъртвите до дома. Докато местните празненства варират според регионите, повечето семейства издигат два shoryo-dana, олтари от плодове, прекадени с тамян и цветя – един за предците и втори за духовете, които не са успели да намерят спокойствие. Други общи ритуали включват ohakamairi – почистване и декориране на гробниците, молитвени служби в храмовете и подготовка на специални ястия.

"Bon Odori" е специфичен спрямо региона фолклорен танц на общността, който е отличителния белег на фестивала. Движенията му са опростени, така че всички да могат да се включат, независимо от индивидуалните си умения. Танцьори, костюмирани и нарисувани като известни фолклорни герои, сформират кръг около сцената , на която са музикантите и тайко изпълнителите. Последната нощ на Обон е нощта на okuribi – образува се затворен кръг от огньовете и плаващи фенери за сбогуване с духовете.

Най-ранните сведения за Обон са от времето на Асука (538 сл.Хр. – 710 сл.Хр.), но е вероятно да се е популяризирал през XII век с развитието на будизма.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: nationalgeographic.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиСоциални грижиРецепти