Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените изпратиха съобщение към хипотетична извънземна цивилизация

Учените изпратиха съобщение към хипотетична извънземна цивилизация

Учените изпратиха съобщение към хипотетична извънземна цивилизация - изображение

Човечеството винаги се е вълнувало от въпроса сами ли сме във вселената или някъде там в безкрая е възможно да съществуват интелигентни форми на живот. Но дали е така, предстои да разберем…

Учените пренебрегнаха предупрежденията на известния гениален астрофизик Стивън Хокинг и предприеха огромна стъпка към осъществяването на контакт с извънземни. Те изпратиха съобщение до близко разположена звездна система, която може да се окаже дом на напреднала цивилизация.

Групата научни ентусиасти, която вероятно често гледа "Досиетата X" и "Стар трек", насочила радиосъобщението към системата GJ273, отдалечена само на 12.4 светлинни години от Земята. В космически мерни единици и на фона на разширяващата се Вселена, това разстояние е изключително малко, така че те предполагат, че сигналът със сигурност ще стигне целта си. Ако евентуалните извънземни наистина съществуват и го прихванат с уредите си (които биха могли да бъдат много по-развити от нашите), те без съмнение ще разберат, че не е случаен.

Съобщението, което се състои от повтаряща се поредица от музика, реч и математика, също така включва молба към всеки, който го получи, да направи опит да изпрати отговор. Ако учените "ударят тотото", ответната вест може да полети обратно към нас около 1942 г. и астрономите ще наострят трепетно уши.

Звездна карта
Звездна карта - с червено са отбелязани Слънчевата система и системата на звездата Лейтен.

Много учени изказаха недоволството си срещу идеята човечеството активно да търси контакт с извънземни цивилизации, особено с такива, които могат вече да са усъвършенствали бързите и безопасни космически полети. Тъй като не разполагаме с някаква конкретна информация дали нашата "игла в купа сено" ще бъде получена от миролюбива или враждебно настроена извънземна раса, много изследователи се страхуват подобно съобщение да не стане причина за цялостното унищожение на човешкия вид и Земята такава, каквато я познаваме.

Един от най-отявлените противници на подобни действия, Стивън Хокинг, неотдавна заяви, че виковете ни в космическото пространство могат да имат изключително неприятни последствия. Той дава за пример стъпването на европейците на американския континент, което става причина за унищожаването на цели местни цивилизации като тези на маите и инките с богата и изключително ценна култура. Същото може да се случи, ако в един слънчев ден на планетата ни кацне цяла флотилия от извънземни кораби и инопланетяните, напълно наясно със своето превъзходство, поискат подчинението на цялата земна раса.

Сигналите, изпратени в средата на октомври, трябва да пристигнат "адресата" си след двайсетина години и ако наистина получим отговор, това ще е революционен момент в цялата човешка история. Надяваме се, че няма да ги ядосаме, особено ако са имали лош ден. А дали ги има – както казва Мълдър, истината е някъде там.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sci-techuniverse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитно