Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Университет стимулира студенти да засаждат дървета

Университет стимулира студенти да засаждат дървета

Университет стимулира студенти да засаждат дървета - изображение

Засаждането на дървета е изключително полезно за околната среда. Сега повече от всякога се нуждаем от зеленина. Дърветата подобряват състоянието на въздуха, подпомагат борбата с климатичните промени и дори предотвратяват ерозията на почвата. Те осигуряват храна и подслон за някои животни. А на последно място, погледнато от една по-егоистична или просто естетическа гледна точка, те разкрасяват заобикалящия ни пейзаж.

В Пакистан се появява още един плюс за пищната зеленина – подсигуряват по-висока образователна степен. За да завършат висшето си образование, студентите от Университета по наука и технологии (University of Science and Technology) в Бану трябва да засадят поне едно дръвче.

Колкото и странно да ви звучи, фактите са си факти. В новия правилник на авторитетната институция изрично е написано, че студентите няма да получат дипломите си, докато не засадят дърво. Според ProPakastani, наред с графите в дипломата, в които се въвеждат оценките, ще бъде добавена още една колона, която да показва, че абсолвентът е засадил дърво.

Ректорът на университета е издал уведомление относно значимостта на програмата "Зелен Пакистан" (Green Pakistan). Тя цели да засади 100 милиона дървета за краткия срок от пет години.

Само преди няколко месеца правителството в Пакистан започна националната кампания, наречена „Чист и Зелен Пакистан“ (Clean and Green Pakistan). Самият премиер Имран Хан призова цялата страна да направи своя принос за спасяването на околната среда и почистването.

Със стартирането на кампанията и в университета, Хан се е обърнал към студентите, казвайки, че, "всички знаем как дърветата контролират температурата. Следователно значимостта на засаждането им в страната е огромна". В своята реч пред младите хора той говори още за климатичните промени и за глобалното затопляне.

Мисията на "Чист и зелен Пакистан" (Clean and Green Pakistan) е да мобилизира гражданите, особено по-младите, да започнат да работят за една по-чиста, по-зелена и по-здравословна околна среда. Администрацията на Университета за наука и технологии взема присърце тази кампания и създава новите правила за дипломиращите се студенти.

Пакистан е и една от страните, участващи в известното Bonn Challenge – глобална програма, имаща за цел да възстанови 150 милиона хектара обезлесени и унищожени земи до 2020 г., а до 2030 г. – 350 милиона хектара.

Засаждането на дървета в Пакистан е от крайна необходимост, тъй като общата горска покривка на страната варира между незначителните два и пет процента от земните площи. Препоръчителните проценти са 12, а Пакистан засега се справя доста добре, надграждайки числото средно с 2,1% за всяка година.
Успехът на проекта "Чист и зелен Пакистан" (Clean and Green Pakistan) е вече видим. С тази скорост засаждането на 100 милиона дървета за пет години е нещо напълно постижимо, а в най-скоро време, местните вече ще се радват на по-чист въздух и повече сенчести и озеленени места.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеИсторияПроизводителиРецепти