Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум #10yearschallange се превърна в послание за екологичната криза, която настъпва

#10yearschallange се превърна в послание за екологичната криза, която настъпва

#10yearschallange се превърна в послание за екологичната криза, която настъпва - изображение
Може би вече страницата ви е пълна с колажи, означени с #10yearchallange, които показват снимки от различни краища на света от 2009 до 2019. Модната тенденция, която стартира с цел хората да покажат как са се променили в период 10 години, се използва от природозащитниците, за да се акцентира върху истински важните промени, които настъпват в света.


Новата година започна с няколко доста лоши новини, свързани със световните води. 2018 г. не само се оказа най-топлата година за планетата, но учени откриха още, че океаните са започнали да се затоплят 40% по-бързо от очакваното. И това не е всичко. Последните изследвания показват, че антарктическите ледове се топят шест пъти повече, отколкото през 1980-та.

Затова, когато избухна поредното предизвикателство, в което хората показват свои снимки с 10-годишна разлика, активисти се възползваха от възможността да подчертаят съществените и мащабни промени, които настъпват на Земята.

В сайтове като Instagram подобни постове извират в огромни количества всеки ден и изискват по-широка обществена осведоменост относно въздействието на измененията в климата. В описанието под снимките се сравнява първоначалната цел на предизвикателството #10yearchallange, а на фона на това се извежда истински съществената промяна, върху която трябва да се съсредоточим.

Много от 10-годишните сравнения показват топящите се ледени глетчери – една от най-забележимите разлики, причинени от покачващата се температура. Огромните ледени плочи на Северния и Южния полюс бавно, но устойчиво започват своето драстично преобразяване.

В най-лошият сценарии, популярен сред природозащитниците като "пулс" ("pulse"), топлата вода на световните океани може да доведе до разпадането на ледниците, които придържат Антарктида и ледените плочи на Гренландия. Това би довело до огромни количества лед в океаните, което от своя страна може да доведе до много бързо покачване на морското равнище в целия свят. Ако "пулс" се осъществи, морското равнище в Южна Флорида може да нарасне с от 3 до 9 метра до 2100 г. 

За жалост, споменатите факти звучат някак абстрактно и далечно за повечето хора. Но може би в снимки, ще ви разтревожи огромната промяна, която показват колажите от #10yearchallange.

На следващата снимка може да видите ледника Рона в Швейцария. Долната част на колажа показва колко много лед е имало през 2009-та, в сравнение с горната – която показва състоянието му от тази година.

Глациолозите смятат, че половината от малките ледници в Швейцария, както и потоците, които те подхранват, ще изчезнат в следващите 25 години.

Глетчер

Въпреки че много ледници намаляват драстично през последното десетилетие, съпоставките им, които показват промените им за по-дълъг период от време, за дори по-плашещи.

Тази двойка изображения разкриват изчезването на глетчера Педерсен в Аляска. Черно-бялата снимка е направена през 1917 г., а цветната е от 2005 г.

Аляска

Разбира се, промените в природата не се свеждат само до ледовете. Коралните рифове също умират.
По-високите температури на океана и подкисляването потикват коралите да изхвърлят водораслите, живеещи в тъканите им, от което те губят цветния си и пищен вид. Явлението е познато още като избелване на корали.

 

Реките и езерата също се свиват правопропорционално с увеличението на човешкото население и замърсяването, което носи със себе си.

река

Множество политици и знаменитости стават част от екологичния аспект на #10yearchallange. Месут Йозил, който играе за Арсенал във Висшата лига, и е част от германския национален отбор на Световното първенство през 2018 г., също разпространява посланието.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАнкетиСнимкиНовини