Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Топ 10 на най- екологичните проекти на нашето съвремие – част 2

Топ 10 на най- екологичните проекти на нашето съвремие – част 2

Топ 10 на най- екологичните проекти на нашето съвремие – част 2 - изображение

Пластмасова бутилка се използва в продължение на 15 минути средно и отнема около 200 години, за да се разложи. Всяка минута в света се продават около един милион пластмасови бутилки. И само 9% от използваната пластмаса се рециклира, 12% се изгаря, а останалата се озовава в сметища или в океана.

Изглежда, че е крайно време всеки от нас да помисли как можем да вземем участие в спасяването на нашата планета.

Представяме ви 10 успешни екологични проекта, създадени от хора, които се грижат за проблема със замърсяването. Вероятно вече сте взели участие в него, като изхвърляте пластмасова бутилка в специален контейнер.

Спрей душ, който спестява 70% повече вода

спрей душ

Американска компания създаде система за душ, която спестява до 70% повече вода от обикновения душ. Тя е разработена от инженерите от NASA, Tesla и Apple и работи с метод на пръскане на най-малките капки вместо обикновени водни потоци. Изобретението има известни инвеститори като Тим Кук, изпълнителен директор на Apple.

Конопени къщи

конопени къщи

Hempcrete е екологичен строителен материал, изработен от смес от конопени стърготини и вар. Той е лек, държи топло и регулира влажността. Лесен е за работа и е подходящ за различните климати и среди. Стените на тези къщи също са способни да абсорбират въглероден диоксид от атмосферата, което постепенно калцира вар, което прави къщата по-силна и по-силна с времето.

Пластмасови пътища

пластмасови пътища

PlasticRoad е холандска компания, която произвежда модули от рециклирана пластмаса. Много по-лесно и по-евтино е изграждането на пътища с помощта на тези модули, тъй като те са по-леки от асфалта и са лесни за закрепване един към друг. Освен това те са празни вътре, което позволява да се прокарват тръби и кабели през тях. Тези пътища могат да работят в продължение на няколко десетилетия, след което могат да бъдат демонтирани. Първият велосипеден път от пластмасови модули вече е построен в холандския град Зволе.

Дървен материал за вестници

дървен материал за вестници

Холандският дизайнер Мике Мейер винаги се смущава от непродадените вестници, защото много дървета са изсечени, за да бъдат произведени вестниците. Той измисля идеята за „вестникарска дървесина“ - материал, изработен от екструдирани стари вестници и органично лепило, което прилича на дърво по външен вид и сила. Тя може да бъде нарязана, полирана и пробита. Днес мебелите и интериорните декорации са направени с помощта на този брилянтен материал.

Повторно използване на ненужни предмети

Руска фирма взема от домовете на своите клиенти ненужни неща като стари мебели, оборудване, дрехи, книги, чинии и играчки. Всичко, което трябва да направите, е да съберете нещата, от които вече не се нуждаете -  работниците ще дойдат и ще вземат всички тези неща сами. Всички излишни предмети се възстановяват и продават на пазари. Част от парите се дават за благотворителност.

Къде е пластмасовата бутилка, която сте използвали днес - отляво или отдясно?

Ако в близост до дома ви няма специални контейнери за различни видове боклук, можете да намерите най-близкия център за рециклиране до дома си.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноНормативни актовеНовиниИсторияЗдравни съветиАнкетиЛайфстайлСоциални грижиАлт. медицинаЛеченияПроизводителиРецепти